REKLAMA

less mess 09-26 1less mess 09-26 2less mess 09-26 0
Forum › Bia這喚ka

REKLAMA

totalbud porto zeran 2

# Patrycja

30.10.2014 11:57

Moja rodzina 篡je na bia這喚ce szmat pokole� wi璚 stwierdzenie 瞠 s� tu same s這iki jest nie na miejscu. Adamie wypchaj si� tym metrem :)

# odkryta

30.10.2014 12:07

Przyjad� inni zamiejscowi maj帷y wp造w na wszystko, wezm� mapy i narysuj� granice "po swojemu".
Wtedy obszar Lewanowa Grodziska Brzezin Olesina mo瞠 nawet by� przynale穎ny jako enklawa Krakowa.
By� ju� w historii taki przyk豉d.
Niedawno, gdy Polska by豉 podzielona na 49 wojew鏚ztw, na terenie 闚czenego wojew鏚ztwa siedleckiego istnia豉 taka enklawa przynale積a do wojew鏚ztwa sto貫cznego warszawskiego.
Dla u速wienia rozwi您ania zagadki (rozwi您uje kto chce) podam, 瞠 enklawa ta istnia豉 na linii kolejowej Warszawa - Pilawa.

# Kasia72

30.10.2014 12:38

urodzi豉m si� w Warszawie / 軼i郵ej szpital Biela雟ki, do 2012 roku mieszka豉m na 皋liborzu, przeprowadzi豉m si� z synem na Zielon� Bia這喚k� i troch� mnie boli jak m闚i si� o mieszka鎍ach tej dzielnicy "s這iki". Po za tym nawet tych co tu przyjechali spoza Warszawy i "osiedlili si�" tu na sta貫 to nie wypada tak nazywa�. Czy naprawd� trzeba wypowiada� si� z taka pogarda o nas. jestem Warszawiank� i po prostu wstyd mi za pseudo warszawiak闚 kt鏎zy po macoszemu traktuj� mieszka鎍闚 Zielonej Bia這喚ki

REKLAMA

cmp moje zdrowie 2cmp moje zdrowie 0

# Witek

30.10.2014 12:46

Kiedy� m闚iono "chamy" , "buraki" teraz m闚i� "s這iki" w przysz這軼i b璠� m闚i� jeszcze inaczej.
安iat i nazewnictwo si� zmienia.

# abrakadabra

30.10.2014 13:00

"II linia metra b璠zie budowana najpierw w kierunku Targ闚ka. Stacje Targ闚ek, Trocka, Zacisze, Br鏚no, G喚bocka i Grodzisk powstan� ju� za kilka lat"
Sk康 on to wymy雲i�????? Nie ma nawet takich plan闚 na dzie� dzisiejszy, 瞠by powsta造 stacje G喚bocka i Grodzisk!

# z Dabr闚ki

30.10.2014 13:01

Co by by這 gdyby.

REKLAMA

olowkowa kraina swiatowida ostatnie miejsca 2olowkowa kraina swiatowida ostatnie miejsca 0

antyurz璠nik

30.10.2014 17:30

Honorowym s這ikiem jest kr鏊 Zygmunt III Waza, wi璚 czy s這ik to 幢e brzmi?

# s這ikowa

30.10.2014 23:05

A co z貫go jest w byciu " s這ikiem"? Zazdro軼icie czy co?? W czym rodowici warszawiacy s� lepsi?

# Ewka

30.10.2014 23:20

Nie ma nic z貫go w byciu "s這ikiem". Mam wra瞠nie, 瞠 to ludzie wywodz帷y si� z ma造ch miasteczek (ale ju� z pewnym "sta瞠m" w Warszawie) wytykaj� nowoprzyby造m obco嗆 - bo odrzucanie obcych to w豉郾ie taka ma這miasteczkowa mentalno嗆.

REKLAMA

atal zakatek harmonia 2atal zakatek harmonia 0

# Witek

31.10.2014 00:24

Dla mnie s這ik to po prostu jeden z rodzaj闚 naczy� szklanych.

ochoc

31.10.2014 09:21

#Kasia72 - Dok豉dnie Ci� rozumiem.
Najciekawsze jest to, 瞠 Tarchomin te� jest zaliczany do tego samego worka co i Zielona Bia這喚ka. Tarchomin powsta� w 1979 roku - osiedle mia這 by� sypialni� dla pracownik闚 kilku du篡ch okolicznych zak豉d闚. Wtedy jeszcze nie by這 takich migracji - zamieszkiwa造 tam w wi瘯szo軼i osoby z Warszawy - zmieniaj帷 po prostu miejsce zamieszkania na bli窺ze wzgl璠em miejsca pracy...
Sam niedawno mia貫m dylemat czy nie przeprowadzi� si� z Tarchomina na Zielon� Bia這喚k� - my郵�, 瞠 niebawem b璠zie to bardzo ciekawe miejsce do zamieszkania - trzeba jeszcze tylko troch� poczeka� na infrastruktur�. Ale po przeprowadzce z pewno軼i� zosta� bym w這穎ny w ten sam worek co wszyscy przyjezdni - zosta� bym "s這ikiem"... Czy tego chc� czy nie :-) Pozostaj� jednak na Tarchominie - mam nadziej�, 瞠 na nast瘼ne 30 lat :-O

# abrakadabra

31.10.2014 10:50

do ochoc - Tarchomin to te� s這iki!
Moim zdaniem, to poj璚ie wzi窸o si� z zazdro軼i tych, kt鏎zy nie potrafi� nawet og鏎k闚 zamarynowa�! A wiem, co m闚i�, bo mieszka豉m przez pewien czas z tak� wsp馧lokatork�, kt鏎a dziwi豉 si�, 瞠 og鏎ki konserwowe nie musz� by� z carrfeura :)
Ale ten artyku� nie jest akurat o s這ikach, wi璚 proponuj� powr鏒 do tematu.

REKLAMA

autoreklama tustolica 2autoreklama tustolica 0

# kolll

31.10.2014 11:22

ochoc napisa� 31.10.2014 09:21
#Kasia72 - Dok豉dnie Ci� rozumiem.
Najciekawsze jest to, 瞠 Tarchomin te� jest zaliczany do tego samego worka co i Zielona Bia這喚ka. Tarchomin powsta� w 1979 roku - osiedle mia這 by� sypialni� dla pracownik闚 kilku du篡ch okolicznych zak豉d闚. Wtedy jeszcze nie by這 takich migracji - zamieszkiwa造 tam w wi瘯szo軼i osoby z Warszawy - zmieniaj帷 po prostu miejsce zamieszkania na bli窺ze wzgl璠em miejsca pracy...
Sam niedawno mia貫m dylemat czy nie przeprowadzi� si� z Tarchomina na Zielon� Bia這喚k� - my郵�, 瞠 niebawem b璠zie to bardzo ciekawe miejsce do zamieszkania - trzeba jeszcze tylko troch� poczeka� na infrastruktur�. Ale po przeprowadzce z pewno軼i� zosta� bym w這穎ny w ten sam worek co wszyscy przyjezdni - zosta� bym "s這ikiem"... Czy tego chc� czy nie :-) Pozostaj� jednak na Tarchominie - mam nadziej�, 瞠 na nast瘼ne 30 lat :-O
Moich te軼i闚 chcieli na Tarchomin przenie嗆, ale si� nie dali :) Owszem do 1990 to by豉 normalna warszawska dzielnica. Zacz窸o si� zmienia�, gdy przyjecha這 mn鏀two ludzi spoza Warszawy. Podejrzewam, 瞠 dzi� wi瘯szo嗆 ma miejsce urodzenia inne ni� Warszawa. Ale w ca貫j Warszawie nap造w po 1990 by� olbrzymi. Ani to dobrze, ani to 幢e :)

# Taltos2

31.10.2014 12:15

Co do tzw "s這ik闚":
Dramat dla Warszawy to zacznie si� wtedy, gdy przestan� do niej nap造wa� nowi ludzie z ca貫j Polski, bo b璠zie to oznacza這, 瞠 mamy powa積y kryzys gospodarczy. Miasta i pa雟twa rozwija造 si� wtedy i by造 najwi瘯szymi pot璕ami, gdy 軼i庵a造 do siebie ludzi z ca貫go 鈍iata. Te, kt鏎e zdecydowa造 si� na izolacje i wykluczanie obcych, z czasem popada造 w ruin�, wystarczy por闚na� Chiny z Japoni� w drugiej po這wie XIX wieku.
PS. Ja pracuj� z wieloma przyjezdnymi i mam do zdecydowanej wi瘯szo軼i z nich ogromny szacunek. Zaryzykowali wyjazd do obcego miasta, zdobyli tu prac�, cz瘰to r闚nocze郾ie studiuj帷, spora cz窷� z nich wzi窸a kredyt na kupno mieszkania, czyli zdecydowa豉 si� na trwa貫 zwi您a� z tym miastem. A kiedy urodz� im si� tu dzieci, to Warszawa b璠zie ich ma陰 ojczyzn�.
PS. ja to wszystko mia貫m na tacy, mieszkanie z rodzicami, dlatego studia bezstresowe i praktycznie bezkosztowe, i ca造 czas u siebie, z tymi samymi przyjaci馧mi i kolegami. W SWOIM od urodzenia mie軼ie.

# Tikitak

31.10.2014 19:27

#abrakadabra napisa�(a) 30.10.2014 13:00
"II linia metra b璠zie budowana najpierw w kierunku Targ闚ka. Stacje Targ闚ek, Trocka, Zacisze, Br鏚no, G喚bocka i Grodzisk powstan� ju� za kilka lat"
Sk康 on to wymy雲i�????? Nie ma nawet takich plan闚 na dzie� dzisiejszy, 瞠by powsta造 stacje G喚bocka i Grodzisk!
Grunt to umie� czyta� ze zrozumieniem 😉

sibeliuss

04.11.2014 08:15

Siedziba gminy Br鏚no by豉 jak sama nazwa wskazuje na Br鏚nie u zbiegu ulic Wysockiego, 砰tomierskiej i Bia這喚ckiej.

# odkryta

04.11.2014 08:51

A obecnie znajduje si� w blisko軼i skrzy穎wania ulic 安ietego Wincentego i Kondratowicza.
Jedynie zamiejscowi maj帷y wp造w na wszystko nadali b喚dn� nazw� dzielnicy.
#odkryta napisa�(a) 30.10.2014 12:07
...na terenie 闚czenego wojew鏚ztwa siedleckiego istnia豉 taka enklawa przynale積a do wojew鏚ztwa sto貫cznego warszawskiego.
Dla u速wienia rozwi您ania zagadki (rozwi您uje kto chce) podam, 瞠 enklawa ta istnia豉 na linii kolejowej Warszawa - Pilawa.

Rozwi您anie zagadki:
Zabie磬i.

# maro

04.11.2014 18:51

Propaganda

# xxx

05.11.2014 08:54

#odkryta napisa�(a) 04.11.2014 08:51
Rozwi您anie zagadki:
Zabie磬i.

Potwierdzam dok豉dnie.

# Go嗆

29.12.2014 12:59

A ja wiem kto tak nazywa s這ik闚, pseudowarszawiacy, kt鏎zy mieszkaj� max 20 lat w Warszawie, ale ju� si� uwa瘸j� za wielkie pokolenie warszawiak闚.

# by� mo瞠

30.12.2014 11:25

i ja te� jestem "s這ikiem" bo urodzi貫m si� "pod Warszaw�" chocia� Tata, Babcia i Pradziadek byli rodowitymi warszawiakami.
S這wo "s這ik" mnie ani zi瑿i ani parzy i my郵�, 瞠 jest ono wymys貫m tych warszawiak闚 (urodzonych po wojnie w Warszawie) a maj帷ych swoje korzenie w "s這ikach" podwarszawskich, bli窺zych i dalszych.
Wielu tych m這dych rodowitych warszawiak闚 nie zna swojego miasta (jego tradycji a czasami i topografii)
Prawdziwi warszawiacy to pra瘸nie, ch這paki ze Szmulek, z Woli, ze Star闚ki, 字鏚mie軼ia, Mokotowa, 皋liborza, Czerniakowa czy z Ochoty
Za to Belany przed wojn� byli zawsie mejscem wypoczynku ferajny warsiawskiej
"nie s這iki" pos逝chajcie sobie piosenek Ch這paka z Woly (Jaremy St瘼owskiego) i Grzesiuka to poznacie warsiawsk� gwar�
teraz takiej ferajny nie znajdziecie
teraz s� "kibole"
Kiedy� dyshonorem by這 zaczepia� ch這paka id帷ego z pann� ulic� nawet takiego z innej dzielnycy
teraz byle cham i 豉chudra mo瞠 napa嗆 i pobi�
Prawdziwi warszawiacy odeszly wraz z upadkiem Powstania
Przyjezdni nie bardzo sie zasymylowaly i nie za bardzo przejely tradycje ferajny
dlatego teraz pisz� o takich samych nap造wowych jak oni mieszka鎍ach "s這iki"
:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma si� zaczyna� pogrubienie i wpisz [b]. Na ko鎍u pogrubienia wpisz [/b].
Przyk豉d: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma si� zaczyna� kursywa i wpisz [i]. Na ko鎍u kursywy wpisz [/i].
Przyk豉d: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonk�, kt鏎a chcesz wstawi� w tre軼i w miejscu kursora:
:

REKLAMA

totalbud mirabelki 01 1totalbud mirabelki 01 0

Najnowsze informacje na Tu Bia這喚ka

Kup bilet

Znajd� swoje wakacje

Powy窺ze tre軼i pochodz� z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasa簑

Wst徙 do ksi璕arni