Dokąd na pizzę? Nowy lokal na Bemowie
2 października 2020
Do naszej dzielnicy zawitała pizzeria Salsiccia, specjalizująca się w klasycznej kuchni południowych Włoch.
Gdyby spytać Włocha o to, która pizza jest "jedyna słuszna", z dużym prawdopodobieństwem wskaże margheritę albo marinarę, a jeśli pochodzi z południowej części kraju - napoletanę. Tradycyjna pizza z Neapolu ma 32-35 cm średnicy oraz dobrze wyrośnięte i spieczone, ale nie chrupiące brzegi. W środkowej części placek jest cienki jak pergamin a nadzienie wilgotne. Od kilku tygodni taką właśnie pizzę znajdziemy w pawilonach przy Szadkowskiego 2A, w pizzerii Salsiccia. To drugi lokal pod tym szyldem - pierwszy działa przy Łukowskiej na Grochowie.
- Napoletanę podajemy w całości, bez podziału na kawałki i bez dodatkowych sosów, oraz sugerujemy jedzenie jej ręką - mówią właściciele pizzerii. - Największą gwiazdą lokalu na Bemowie jest wyjątkowy, sprowadzony z Włoch piec Stefano Ferrara Forni. Stefano Ferrara to bardzo znany rzemieślnik, który opatentował sposób przygotowywania autentycznych, neapolitańskich pieców do pizzy, ręcznie wykonanych cegła po cegle, bez użycia jakiegokolwiek prefabrykowanego produktu.
Jeśli to tylko możliwe, wszystkie produkty używane w Salsiccii posiadają unijny certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia. Na pizzy znajdziemy m.in. pomidory San Marzano zbierane u stóp Wezuwiusza, mozzarellę produkowaną w Kampanii z mleka czarnych bawolic, klasyczną oliwę extra vergine i certyfikowany ser grana padano.
Poza napoletaną znajdziemy w menu takie pizze jak marinara, parma, quatro formaggi czy porcini, a wśród deserów - tiramisu. Salsiccia prowadzi dostawy na terenie całego Bemowa , ale w zasięgu znajdują się również Wola, Bielany, Ursus, Śródmieście, Ochota, Żoliborz i - a jakże - Włochy.
(lm)
Salsiccia Pizzeria Napoletana Bemowo, ul. Szadkowskiego 2a/2
tel. 519-088-990
www.salsiccia.pl