REKLAMA

Bemowo

gdzie dobrze zjeść? »

 

Dokąd na pizzę? Nowy lokal na Bemowie

  2 października 2020

alt='Dokąd na pizzę? Nowy lokal na Bemowie'

Do naszej dzielnicy zawitała pizzeria Salsiccia, specjalizująca się w klasycznej kuchni południowych Włoch.

REKLAMA

Gdyby spytać Włocha o to, która pizza jest "jedyna słuszna", z dużym prawdopodobieństwem wskaże margheritę albo marinarę, a jeśli pochodzi z południowej części kraju - napoletanę. Tradycyjna pizza z Neapolu ma 32-35 cm średnicy oraz dobrze wyrośnięte i spieczone, ale nie chrupiące brzegi. W środkowej części placek jest cienki jak pergamin a nadzienie wilgotne. Od kilku tygodni taką właśnie pizzę znajdziemy w pawilonach przy Szadkowskiego 2A, w pizzerii Salsiccia. To drugi lokal pod tym szyldem - pierwszy działa przy Łukowskiej na Grochowie.

- Napoletanę podajemy w całości, bez podziału na kawałki i bez dodatkowych sosów, oraz sugerujemy jedzenie jej ręką - mówią właściciele pizzerii. - Największą gwiazdą lokalu na Bemowie jest wyjątkowy, sprowadzony z Włoch piec Stefano Ferrara Forni. Stefano Ferrara to bardzo znany rzemieślnik, który opatentował sposób przygotowywania autentycznych, neapolitańskich pieców do pizzy, ręcznie wykonanych cegła po cegle, bez użycia jakiegokolwiek prefabrykowanego produktu.

Jeśli to tylko możliwe, wszystkie produkty używane w Salsiccii posiadają unijny certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia. Na pizzy znajdziemy m.in. pomidory San Marzano zbierane u stóp Wezuwiusza, mozzarellę produkowaną w Kampanii z mleka czarnych bawolic, klasyczną oliwę extra vergine i certyfikowany ser grana padano.

Poza napoletaną znajdziemy w menu takie pizze jak marinara, parma, quatro formaggi czy porcini, a wśród deserów - tiramisu. Salsiccia prowadzi dostawy na terenie całego Bemowa , ale w zasięgu znajdują się również Wola, Bielany, Ursus, Śródmieście, Ochota, Żoliborz i - a jakże - Włochy.

(lm)

Salsiccia Pizzeria Napoletana Bemowo, ul. Szadkowskiego 2a/2
tel. 519-088-990
www.salsiccia.pl

 

REKLAMA

Komentarze (5)

# joker

03.10.2020 19:48

"...z mleka czarnych bawolic..." oj to jawna dyskryminacja rasowa.

# Winicjusz

05.10.2020 19:57

OK, "stolicę pączków i lodów" już mamy na Bemowie(z tym, że obie bliskie stolycy a nie stolicy, grunt to wyobrażenie o sobie), curiosum - pistacjowe tylko w weekendy; wydarzenie na miarę kraju, po prostu stan umysłu.
A pizzeria - spróbujemy, zobaczymy i powiemy.
Już wiele lokali z klimatycznymi opisami okazały się, że właściciele słyszeli, że dzwonią ale nie wiedzieli w którym kościele. Życzę sobie i wszystkim aby Salsiccia okazała się prawdziwą pizzerią. Gemelli też była wspaniała, nie do pobicia ale jak pizzer poszedł sobie na lepsze uposażenie, to już niestety tylko nazwa, na talerzu atrapa.

# Barbarka

02.12.2020 12:37

Spróbujcie pizzy i włoskiego jedzenia w Semoli https://www.semola.pl Oryginalna włoska kuchnia i włoskie produkty.

REKLAMA

# Christopher

09.12.2020 23:27

# Barbarka - poczytaj sobie o semoli:
Aleksandra Olszewska-Zwierzchowska
15 opinii
2 miesiące temu
Najgorsza pizza jaką do tej pory jadłam. Ciasto było bardzo twarde. Zero przyjemności z jedzenia. Wspomnę, że zamówiliśmy dwie i obie były twarde. Chciałam spróbować pizzy z nowego lokalu. No i spróbowałam, nigdy więcej.

# elomarcelo

21.12.2020 19:13

Jak dla mnie to najlepsza pizza jest serwowana w Nonsolo. W lokalu nie byłem no bo pandemia, ale można ogarnąć dowóz przez roomservice. Sos z pomidorów pelati nie żadne koncentraty z kartonu, mozzarella bufala, przypieczona w punkt czyli nie za twarda, nie gumowata.
więcej na forum

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBemowo

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA