REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  5 grudnia 2008

Zupa chlebowa.

REKLAMA

Dzisiaj chciałbym Państwa zachęcić do bardzo starej polskiej zupy, jaką jest rosół chlebowy lub w niektórych regionach Polski zupa zwana "chlebówką". Danie to właściwie zanika w swojej pierwotnej wersji, natomiast w ekskluzywnych restau-racjach w wersji zmodyfikowanej przeżywa renesans.
Składniki:
- 2 litry bulionu
- kilka ziaren cukru palonego
- 6 kromek chleba żytniego lub pytlowego
- 1 łyżka masła
- 4 surowe żółtka
- 1 kieliszek madery (wytrawnej)
W wersji oryginalnej dodajemy maderę czyli wino portugalskie o większej zawar-tości alkoholu (17-22%). Jeśli robimy zupę dla całej rodziny a zatem i dla dzieci, to wino można zastąpić zwykłym białym żurem lub białym barszczem w postaci płyn-nego zakwasu. Madera lub zakwas żuru nadaje zupie charakterystyczny smak. Bulion należy gotować na małym ogniu tak, aby doprowadzić do wrzenia. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z masłem. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas lub wino oraz cukier. Następnie na talerz wlewamy bulion do-dając żółtko tak, jak byśmy robili lane kluski. Na koniec dodajemy grzanki.

W restauracjach zupę chlebową podaje się w małych chlebkach. Ładnie to wy-gląda, ale niestety goście nie zjadają "talerza" i dlatego nie jestem zwolennikiem marnowania chleba i wolę podawać tę zupę w sposób tradycyjny.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe