Zapomniana kuchnia polska
5 grudnia 2008
Zupa chlebowa.
Składniki: - 2 litry bulionu - kilka ziaren cukru palonego - 6 kromek chleba żytniego lub pytlowego - 1 łyżka masła - 4 surowe żółtka - 1 kieliszek madery (wytrawnej)W wersji oryginalnej dodajemy maderę czyli wino portugalskie o większej zawar-tości alkoholu (17-22%). Jeśli robimy zupę dla całej rodziny a zatem i dla dzieci, to wino można zastąpić zwykłym białym żurem lub białym barszczem w postaci płyn-nego zakwasu. Madera lub zakwas żuru nadaje zupie charakterystyczny smak. Bulion należy gotować na małym ogniu tak, aby doprowadzić do wrzenia. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z masłem. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas lub wino oraz cukier. Następnie na talerz wlewamy bulion do-dając żółtko tak, jak byśmy robili lane kluski. Na koniec dodajemy grzanki.
W restauracjach zupę chlebową podaje się w małych chlebkach. Ładnie to wy-gląda, ale niestety goście nie zjadają "talerza" i dlatego nie jestem zwolennikiem marnowania chleba i wolę podawać tę zupę w sposób tradycyjny.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz