REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  5 grudnia 2008

Zupa chlebowa.

REKLAMA

Dzisiaj chciałbym Państwa zachęcić do bardzo starej polskiej zupy, jaką jest rosół chlebowy lub w niektórych regionach Polski zupa zwana "chlebówką". Danie to właściwie zanika w swojej pierwotnej wersji, natomiast w ekskluzywnych restau-racjach w wersji zmodyfikowanej przeżywa renesans.
Składniki:
- 2 litry bulionu
- kilka ziaren cukru palonego
- 6 kromek chleba żytniego lub pytlowego
- 1 łyżka masła
- 4 surowe żółtka
- 1 kieliszek madery (wytrawnej)
W wersji oryginalnej dodajemy maderę czyli wino portugalskie o większej zawar-tości alkoholu (17-22%). Jeśli robimy zupę dla całej rodziny a zatem i dla dzieci, to wino można zastąpić zwykłym białym żurem lub białym barszczem w postaci płyn-nego zakwasu. Madera lub zakwas żuru nadaje zupie charakterystyczny smak. Bulion należy gotować na małym ogniu tak, aby doprowadzić do wrzenia. Kromki chleba pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z masłem. Pod koniec gotowania dodajemy zakwas lub wino oraz cukier. Następnie na talerz wlewamy bulion do-dając żółtko tak, jak byśmy robili lane kluski. Na koniec dodajemy grzanki.

W restauracjach zupę chlebową podaje się w małych chlebkach. Ładnie to wy-gląda, ale niestety goście nie zjadają "talerza" i dlatego nie jestem zwolennikiem marnowania chleba i wolę podawać tę zupę w sposób tradycyjny.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024