REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  21 listopada 2008

Szczupak duszony z jarzynami.

REKLAMA

Październik i listopad to najlepszy okres na łowienie szczupaka, bowiem teraz ta ryba mocno żeruje aby zrobić zapas na zimę. Szczupak w tym okresie jest też bar-dziej smaczny niż w maju czy czerwcu. Dlatego polecam potrawę ze świeżego szczupaka a nie z mrożonego, gdyż zarówno zapach, jak i walory smakowe zupeł-nie się różnią.
Składniki:
- szczupak ok. 1,5 kg
- 4 pietruszki
- 1 duży seler
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 2 kostki masła
- sól i pieprz
Warzywa należy pokroić w cienkie słupki a cebulę opaloną nad gazem w piórka. Szczupaka osolonego i pokrojonego w dzwonka układamy na przemian - pierwsza warstwa z roztopionego masła, potem warzywa i na to szczupak, następnie znów ponawiamy warstwy, z tą różnicą, że masło dajemy w kawałkach. Całość lekko solimy i pieprzymy, a następnie dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po trzech kwadransach potrawa powinna być gotowa. Wówczas można przełożyć rybę na drugą stronę i pod przykryciem, ale już bez ognia, potrzymać potrawę aż do momentu przygotowania np. ryżu lub frytek. Tak przyrządzona ryba smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za rybami, bowiem zapach jarzyn zmienia zupeł-nie zapach szczupaka.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy