Zapomniana kuchnia polska
21 listopada 2008
Szczupak duszony z jarzynami.
Składniki: - szczupak ok. 1,5 kg - 4 pietruszki - 1 duży seler - 1 duża marchew - 1 duża cebula - 2 kostki masła - sól i pieprzWarzywa należy pokroić w cienkie słupki a cebulę opaloną nad gazem w piórka. Szczupaka osolonego i pokrojonego w dzwonka układamy na przemian - pierwsza warstwa z roztopionego masła, potem warzywa i na to szczupak, następnie znów ponawiamy warstwy, z tą różnicą, że masło dajemy w kawałkach. Całość lekko solimy i pieprzymy, a następnie dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po trzech kwadransach potrawa powinna być gotowa. Wówczas można przełożyć rybę na drugą stronę i pod przykryciem, ale już bez ognia, potrzymać potrawę aż do momentu przygotowania np. ryżu lub frytek. Tak przyrządzona ryba smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za rybami, bowiem zapach jarzyn zmienia zupeł-nie zapach szczupaka.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz