REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0
Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  21 listopada 2008

Szczupak duszony z jarzynami.

REKLAMA

biedronka 040 2
Październik i listopad to najlepszy okres na łowienie szczupaka, bowiem teraz ta ryba mocno żeruje aby zrobić zapas na zimę. Szczupak w tym okresie jest też bar-dziej smaczny niż w maju czy czerwcu. Dlatego polecam potrawę ze świeżego szczupaka a nie z mrożonego, gdyż zarówno zapach, jak i walory smakowe zupeł-nie się różnią.
Składniki:
- szczupak ok. 1,5 kg
- 4 pietruszki
- 1 duży seler
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 2 kostki masła
- sól i pieprz
Warzywa należy pokroić w cienkie słupki a cebulę opaloną nad gazem w piórka. Szczupaka osolonego i pokrojonego w dzwonka układamy na przemian - pierwsza warstwa z roztopionego masła, potem warzywa i na to szczupak, następnie znów ponawiamy warstwy, z tą różnicą, że masło dajemy w kawałkach. Całość lekko solimy i pieprzymy, a następnie dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po trzech kwadransach potrawa powinna być gotowa. Wówczas można przełożyć rybę na drugą stronę i pod przykryciem, ale już bez ognia, potrzymać potrawę aż do momentu przygotowania np. ryżu lub frytek. Tak przyrządzona ryba smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za rybami, bowiem zapach jarzyn zmienia zupeł-nie zapach szczupaka.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

moje bielany 003 2moje bielany 003 0

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

moje bielany 004 2moje bielany 004 0

REKLAMA

cmp 09-2025 2cmp 09-2025 0

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni