REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  22 lutego 2008

Ryż z sosem.

REKLAMA

Mamy okres Wielkiego Postu, a dawniej w Polsce nie tylko poszczono w piątek czy środę popielcową, ale i przez cały okres Wielkiego Postu. Potrawy były bardzo proste i bezmięsne, a jedną z nich był ryż z sosem.
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- pół kostki masła
- kilka gałązek zielonej pietruszki

Sos:
- kilka cebulek - szalotek
- 5 pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- pół cytryny
Ryż włożyć do wrzątku i gotować przez 3 minuty. Odcedzić wodę i wrzucić do garn-ka z ryżem masło. Podlać trochę przegotowaną wodą, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu. W tym czasie przygotowu-jemy sos. Do niedużej ilości wody wkładamy cebulki z pieczarkami i gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką dodając sok z cytryny. Gdy ce-bulki będą miękkie, dodajemy wywar z nich do sosu na patelni, którym polewamy ugotowany ryż. Potrawę posypać zieloną pietruszką, można ją wzbogacić tartym serem np. parmezanem.

Smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024