Zapomniana kuchnia polska
22 lutego 2008
Ryż z sosem.
Składniki: - 1 szklanka ryżu - pół kostki masła - kilka gałązek zielonej pietruszki Sos: - kilka cebulek - szalotek - 5 pieczarek - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - pół cytrynyRyż włożyć do wrzątku i gotować przez 3 minuty. Odcedzić wodę i wrzucić do garn-ka z ryżem masło. Podlać trochę przegotowaną wodą, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu. W tym czasie przygotowu-jemy sos. Do niedużej ilości wody wkładamy cebulki z pieczarkami i gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką dodając sok z cytryny. Gdy ce-bulki będą miękkie, dodajemy wywar z nich do sosu na patelni, którym polewamy ugotowany ryż. Potrawę posypać zieloną pietruszką, można ją wzbogacić tartym serem np. parmezanem.
Smacznego
Jarosław Adamkiewicz