REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  14 grudnia 2007

Sarna w sosie myśliwskim.

REKLAMA

Święta się zbliżają, więc jest to najlepszy moment na zrobienie dziczyzny. Należy jednak pamiętać, aby już teraz zaopatrzyć się w mięso sarny, bo świeża jest bar-dzo niesmaczna. Normalnie proces kruszenia trwa 4 tygodnie, ale jest sposób na przyspieszenie go. Gdy mamy świeży comber sarny to należy go owinąć lnianą ściereczką nasiąkniętą octem i zakopać w ziemi. Wówczas wystarczy kilka dni, aby mięso skruszało. Następnie taki comber moczymy w zalewie octowej na 3 - 4 go-dziny (2 szklanki octu, 2 szklanki wody, włoszczyzna, jedna cebula - zagotować). Po wyjęciu z zalewy mięso pieczemy najlepiej w brytfannie polewając je od czasu do czasu stopionym masłem. Czas pieczenia sarny zależy od wielkości mięsa, śred-nio wynosi to około 2 godziny. Po wystygnięciu comber sarny kroimy pod kątem w plastry. Teoretycznie taką sarninę można już konsumować po podgrzaniu jej w piekarniku przez kilka minut. Jednak, aby potrawa miała swój wygląd i smak na-leży do niej zrobić sos. W tym wypadku będzie to sos myśliwski.
Składniki:
- wywar na kości (najlepiej z goleni sarny) ok. 400 ml
- czerwone wino wytrawne ok. 50 ml
- grzyby suszone 5 dkg
- kawałek kiełbasy myśliwskiej 5 dkg
- dwa plasterki szynki wędzonej
- 2 duże cebule
- 3 łyżki mąki
- ketchup
- czerwona papryka ostra (mielona)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki smalcu
Grzyby namoczyć i ugotować, potem bardzo drobno posiekać. Cebulę również bar-dzo drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Zebrać cebulę, a tłuszcz rozgrzany wymieszać z mąką i zrobić zasmażkę, którą rozprowadzić należy wywarem i goto-wać na wolnym ogniu ok. 10 minut. W trakcie gotowania wlać wino i dodać drobno posiekaną szynkę, kiełbasę i grzyby oraz cebulę wymieszaną z ketchupem. Pod ko-niec dodajemy przyprawy utłuczone w moździerzu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W przepisie oryginalnym nie dodaje się śmietany, jak również ogórków konserwowych. Sos powinien być gęsty i nim polewamy plastry sarny. Sos trzyma-my w oddzielnym naczyniu, nigdy nie należy wkładać mięsa sarny do sosu. Sarna najlepiej smakuje z kopytkami i żurawiną.

Smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Kup bilet

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

City Break
City Break

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA