Zapomniana kuchnia polska
14 grudnia 2007
Sarna w sosie myśliwskim.
Składniki: - wywar na kości (najlepiej z goleni sarny) ok. 400 ml - czerwone wino wytrawne ok. 50 ml - grzyby suszone 5 dkg - kawałek kiełbasy myśliwskiej 5 dkg - dwa plasterki szynki wędzonej - 2 duże cebule - 3 łyżki mąki - ketchup - czerwona papryka ostra (mielona) - kilka ziaren ziela angielskiego - 2 listki laurowe - 2 łyżki smalcuGrzyby namoczyć i ugotować, potem bardzo drobno posiekać. Cebulę również bar-dzo drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Zebrać cebulę, a tłuszcz rozgrzany wymieszać z mąką i zrobić zasmażkę, którą rozprowadzić należy wywarem i goto-wać na wolnym ogniu ok. 10 minut. W trakcie gotowania wlać wino i dodać drobno posiekaną szynkę, kiełbasę i grzyby oraz cebulę wymieszaną z ketchupem. Pod ko-niec dodajemy przyprawy utłuczone w moździerzu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W przepisie oryginalnym nie dodaje się śmietany, jak również ogórków konserwowych. Sos powinien być gęsty i nim polewamy plastry sarny. Sos trzyma-my w oddzielnym naczyniu, nigdy nie należy wkładać mięsa sarny do sosu. Sarna najlepiej smakuje z kopytkami i żurawiną.
Smacznego
Jarosław Adamkiewicz