REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 1refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0
Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  28 września 2007

Pyzy

REKLAMA

moje bielany 2moje bielany 0
Na pewno każdy z Czytelników, gdyby go spytać z czego robi się pyzy, bez zasta-nowienia odpowie, że z ziemniaków. Otóż odpowiedź wcale nie jest taka prosta dla znawców kuchni staropolskiej, a tym bardziej dla starszej ludności wielkopolski i okolic Łowicza. Typowe pyzy ziemniaczane pochodzą z Wileńszczyzny, a w niektó-rych restauracjach używana jest nawet nazwa pyzy wileńskie. Pyzy z mięsem nato-miast są rodem z Podlasia i noszą oryginalną nazwę "cepeliny". Natomiast pyzy pa-rowane są rodem z wielkopolski, są to pyzy drożdżowe tzw. kluchy z łacha. Dlatego też, kupując w sklepach gotowy produkt w postaci pyz ziemniaczanych, mamy uży-tą taką dokładnie nazwę, bo gdyby w nazwie występowały same pyzy oznaczałoby to, że są to pyzy drożdżowe (parowe).
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 litr mleka
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka masła
- sól
Przygotowanie: 1 szklankę mąki rozrobić z drożdżami i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce aż podrośnie. Następnie dodać żółtka i jajko oraz masło i sól. Wyrabiamy ciasto, a gdy zacznie rosnąć wykładamy na stolnicę, którą wcześniej posypaliśmy mąką. Ciasto należy rozłożyć delikatnie tak, aby się nie zapadło. Malutką szkla-neczką (literatką) wycinamy ciasto i pozostawiamy na stolnicy aż znów podrośnie. Gdy pyzy urosną, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, a gdy wypłyną, wyjmujemy je cedzakiem. Pyzy można polać słoniną lub masłem, a niektórzy jedzą na słodko z konfiturami. O jednym należy pamiętać - aby nie kroić pyz nożem, bo zrobi się zakalec.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

PS. Na koniec chciałbym jeszcze raz zapewnić wszystkich moich sympatyków, któ-rzy czytają moje przepisy, że nie szukam ich po internecie ani nie pytam się mojej mamy. Gotuję sam od blisko 30 lat, a maturę z języka angielskiego zdałem po-dając egzaminatorce przepis na pomidorową i sałatkę warzywną. Większości prze-pisów nauczyłem się w domu rodzinnym, reszta to moje pomysły. Wszelkie zapyta-nia czy też wyszperane stare przepisy związane z kuchnią staropolską proszę nad-syłać na adres j.adamkiewicz@wp.pl lub listownie na adres redakcji.

 

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

cemat box 3cemat box 0
Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

atal 002 2atal 002 0

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni