Zapomniana kuchnia polska
14 września 2007
Golonka w kapuście.
Składniki: - 2 golonki wieprzowe - włoszczyzna - 0,75 kg kapusty kiszonej - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - listki laurowe - kilka ziaren pieprzu, jałowca i ziela angielskiego - sólGolonkę gotujemy przez godzinę w osolonej wodzie razem z włoszczyzną. Na pa-telni na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do garnka wkładamy kapustę i przyprawy razem z rozsiekanym czosnkiem, dolewamy pół szklanki wywaru. Gdy się zagrzeje kapusta, wkładamy golonkę oraz podsmażoną cebulę z tłuszczem i uzupełniamy jedną szklanką wywaru. Tak na wolnym ogniu gotujemy około 2 godzin. Następnie same golonki można na 10-15 minut wstawić do nagrzanego piekarnika, posmarowawszy je uprzednio piwem i mamy gotowe danie. Na Śląsku golonkę podaje się z ziemniakami i grochem, w Poznaniu z czer-woną kapustą, a w Warszawie z chrzanem lub musztardą i chlebem. Natomiast wszędzie podaje się golonkę z zimnym piwem.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz