REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  14 września 2007

Golonka w kapuście.

REKLAMA

Golonka jest potrawą rodem z Niemiec. Nie mniej jednak jest bardzo popularnym daniem w naszej kuchni, zwłaszcza w Poznaniu i na Śląsku. Ostatni urlop spędza-łem w Bawarii i oczywiście jadłem tam między innymi golonkę po bawarsku. Golon-ka po bawarsku wymaga tylko pieczenia, jednak aby była miękka, soczysta, a skórka chrupiąca trzeba nie lada zabiegów, aby taki stan osiągnąć. Dlatego podam przepis znacznie prostszy na równie smaczną golonkę.

Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- włoszczyzna
- 0,75 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- listki laurowe
- kilka ziaren pieprzu, jałowca
  i ziela angielskiego
- sól
Golonkę gotujemy przez godzinę w osolonej wodzie razem z włoszczyzną. Na pa-telni na rozgrzanym smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do garnka wkładamy kapustę i przyprawy razem z rozsiekanym czosnkiem, dolewamy pół szklanki wywaru. Gdy się zagrzeje kapusta, wkładamy golonkę oraz podsmażoną cebulę z tłuszczem i uzupełniamy jedną szklanką wywaru. Tak na wolnym ogniu gotujemy około 2 godzin. Następnie same golonki można na 10-15 minut wstawić do nagrzanego piekarnika, posmarowawszy je uprzednio piwem i mamy gotowe danie. Na Śląsku golonkę podaje się z ziemniakami i grochem, w Poznaniu z czer-woną kapustą, a w Warszawie z chrzanem lub musztardą i chlebem. Natomiast wszędzie podaje się golonkę z zimnym piwem.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

REKLAMA