Zapomniana kuchnia polska
6 lipca 2007
Zupa poziomkowa.
Składniki: - 0,5 litra kwaśnej śmietany - 0,5 litra słodkiej śmietany - 6 żółtek - 1 szklanka cukru - 2 litry poziomek - 0,4 litra białego półsłodkiego winaW garnku kamiennym albo ze stali nierdzewnej wymieszać śmietanę z żółtkami a następnie dodać cukier. Ubić aż do powstania piany i postawić garnek na mini-malnym palniku (jeśli kuchenka elektryczna to bezpośrednio) lub na blasze (jeśli kuchenka gazowa). Od czasu do czasu mieszamy uważając, aby się nam całość nie zwarzyła. 1,5 litra poziomek przecieramy przez sito i dodajemy do garnka, a gdy dobrze wymieszamy dolewamy wino i dodajemy pozostałe poziomki. Zupę należy dobrze schłodzić do temp. 8-10° C. Można do zupy podać biszkopty. Potrawa jest idealna na upały, jednak ze względu na dużą ilość alkoholu nie można jej podawać dzieciom.
Smacznego
Jarosław Adamkiewicz