REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  6 lipca 2007

Zupa poziomkowa.

REKLAMA

Czas wakacji się zaczął a wraz z nim chodzenie do lasu na grzyby i owoce leśne. Jednym z nich jest niewątpliwie poziomka, która zerwana w lesie ma niepowtarzal-ny zapach i smak. Tylko i wyłącznie z takich poziomek polecam dzisiejszą potrawę, którą będzie zupa poziomkowa.
Składniki:
- 0,5 litra kwaśnej śmietany
- 0,5 litra słodkiej śmietany
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 2 litry poziomek
- 0,4 litra białego półsłodkiego wina
W garnku kamiennym albo ze stali nierdzewnej wymieszać śmietanę z żółtkami a następnie dodać cukier. Ubić aż do powstania piany i postawić garnek na mini-malnym palniku (jeśli kuchenka elektryczna to bezpośrednio) lub na blasze (jeśli kuchenka gazowa). Od czasu do czasu mieszamy uważając, aby się nam całość nie zwarzyła. 1,5 litra poziomek przecieramy przez sito i dodajemy do garnka, a gdy dobrze wymieszamy dolewamy wino i dodajemy pozostałe poziomki. Zupę należy dobrze schłodzić do temp. 8-10° C. Można do zupy podać biszkopty. Potrawa jest idealna na upały, jednak ze względu na dużą ilość alkoholu nie można jej podawać dzieciom.

Smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

REKLAMA

Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024