Zapomniana kuchnia polska
22 czerwca 2007
Karp duszony w piwie.
Dzisiaj przedstawię Państwu danie z karpia w wersji bardziej szlachetnej. Potrawa ta była podawana na naszych dworach szlacheckich, ale bardziej zamożnych, bowiem jednym ze składni-ków tej potrawy są rodzynki, które nie były tak powszechne, jak obecnie.
Składniki: - karp (ok. 1,2-1,5 kg) - 2 duże cebule - 1 szklanki jasnego piwa - 30 g rodzynków - pół cytryny - 4-6 goździków - sól, pieprzKarpia oczyścić, sprawić, opłukać w zimnej wodzie, pokroić w dzwonka. Następnie posolić i oprószyć pieprzem i zmielonymi goździkami. Zetrzeć skórkę z cytryny i odłożyć ją, a z pozostałości wycisnąć sok na rybę i odstawić na minimum 30 minut w chłodne miejsce. Na rozgrzany olej wkładamy drobno posiekaną cebulę, którą należy zeszklić na złoty kolor. Dolewamy piwo i gdy będzie już ciepłe, ale nie go-rące, dodajemy rybę. Dusimy pod przykryciem około pół godziny. Same kawałki ryby wyjmujemy na półmisek a do powstałego sosu wrzucamy rodzynki, które należy dobrze sparzyć, aby były miękkie. Następnie dodajemy skórkę z cytryny. Gdy sos się zagotuje polewamy nim rybę, którą można podać z ziemniakami i sałatą.
Smacznego
Jarosław Adamkiewicz