Zapomniana kuchnia polska
25 maja 2007
Nóżki cielęce smażone w cieście.
Składniki: - 4 nóżki cielęce - włoszczyzna - 1 cebula - pieprz ziarnisty - ziele angielskie - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 1 łyżka śmietany - sos wiśniowy z konfitur - olej do smażeniaNóżki należy oczyścić i wyjąć z nich grube kości. Zagotować i wylać wodę a następ-nie zalać ciepłą wodą i gotować bez soli dodając: pieprzu, ziela angielskiego, cebu-lę, włoszczyznę oraz kawałek tłuszczu. Gotujemy przynajmniej przez dwie godziny na bardzo małym ogniu, klarując od czasu do czasu z szumowiny. Gdy nóżki będą miękkie wyjmujemy je z wywaru i kroimy na pół, wzdłuż między kopytkami. Dopie-ro teraz solimy i obtaczamy w mące odkładając w ciepłe miejsce. To ważna ope-racja, bowiem do zimnego mięsa ciasto nie będzie przylegać.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do roztrzepanych żółtek ze śmie-taną. W takim cieście maczamy każdą połówkę nóżki (przypominam, że muszą być ciepłe) i smażymy na patelni w sporej ilości oleju. Przed podaniem na stół, nóżki polewamy sosem wiśniowym lub ewentualnie powidłami śliwkowymi.
Smacznego
Jarosław Adamkiewicz