Zapomniana kuchnia polska
23 lutego 2007
Kokilki z drobiu.
Składniki: - ok. 70 dag mięsa drobiowego już po obraniu z kości - 6-8 wątróbek drobiowych - 4-5 pieczarek - 2-3 łyżki masła - 2 łyżki rosołu - 1 łyżka śmietany - pół cytryny - sól, cukier do smaku - 2 żółtka - płaska łyżka bułki tartejMięso oddzielamy od kości i drobno kroimy. Wątróbkę drobiową obgotować w mleku i pokroić w plasterki. Przed wojną zamiast wątróbek dawano mózg cielęcy i amoretki czyli tzw. mleczko cielęce (grasica). Ale z biegiem czasu zastąpiono te produkty wątróbką drobiową. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić w maśle. Gotowe kokilki można kupić w sklepach lub też zastosować blaszane foremki do wypieków większych babeczek. Następnie łyżkę masła zagotować na biało z łyżką mąki i rozprowadzić z dwiema łyżkami rosołu oraz łyżką śmietany. Doprawić wyciś-niętym sokiem z cytryny i solą oraz cukrem. Gdy przestygnie dodać żółtka, dobrze wymieszać i połączyć z mięsem, wątróbką oraz pieczarkami. Po doprawieniu do smaku wyłożyć masę do kokilków polewając po wierzchu roztopionym masłem z bułką tartą. Przed podaniem potrawy wstawiamy ją do pieca na 15 minut aby ją lekko zrumienić. Zamiast bułki tartej z masłem można też zastosować sos besza-melowy. Danie bardzo smakuje, gdy jest podane z ryżem na sypko i np. z mar-chewką z groszkiem.
Smacznego!
Jarosław Adamkiewicz