Wzmocnij się przed zimą!
30 października 2003
Od czasu do czasu bywa, że dopada nas niedyspozycja. Jesienią mocniej niż latem. We znaki dają się kłopoty z pamięcią, osłabienie, spadek energii.
Pokarm dla ciała i duszy
Lecytyna to substancja niezwykła. Występuje w każdej komórce organizmu i bierze udział w wielu procesach przemiany materii, wspomagając przenikanie przez błony komórkowe tłuszczów i licznych substancji odżywczych.
|
Wróg miażdżycy i tłuszczów
Lecytyna - dzięki zdolności obniżania poziomu cholesterolu - zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Nazywana jest ponadto pogromcą tłuszczów, ponie-waż nie tylko wspomaga ich metabolizm, lecz także zapobiega gromadzeniu się go w miejscach, w którym nie jest to korzystne dla zdrowia. Pozytywnie też wpływa na układ mięśniowy, między innymi zwiększa wytrzymałość mięśni. To jeszcze nie koniec cennych właściwości lecytyny. Chroni ona organizm przed tworzeniem się kamieni żółciowych, a w przypadku, gdy powstaną - regularnie podawana - zmniejsza ich wielkość.
Czy wiesz, że:
- Lecytyna występuje w wielu spożywczych produktach zwierzęcych i roślinnych: wątrobie, jajach, soi, orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy.
- Lecytyna pochodzącą z naturalnych źródeł zawiera tylko 10-20 procent najcenniejszego składnika - choliny. Dlatego dobrze jest przyjmować ją w postaci gotowych preparatów.
- Lecytynę dodaje się do lodów, czekolady, margaryny, sosów sałatkowych, ponieważ pomaga mieszać tłuszcze z wodą.