REKLAMA

Puls Warszawy

różne

 

Wzmocnij się przed zimą!

  30 października 2003

Od czasu do czasu bywa, że dopada nas niedyspozycja. Jesienią mocniej niż latem. We znaki dają się kłopoty z pamięcią, osłabienie, spadek energii.

REKLAMA

Gdy takie stany powtarzają się częściej niż zwykle, warto pomyśleć o wsparciu organizmu. Bardzo prawdopodobne, że potrzebujemy lecytyny.

Pokarm dla ciała i duszy

Lecytyna to substancja niezwykła. Występuje w każdej komórce organizmu i bierze udział w wielu procesach przemiany materii, wspomagając przenikanie przez błony komórkowe tłuszczów i licznych substancji odżywczych.

Gotowe preparaty

Lecytynę można kupić w aptece w postaci kapsułek, proszku, tabletek lub płynu. Zazwyczaj stosuje się 2 kapsułki po 1,2 g lecytyny dwa razy dziennie. Przyjmując ją w postaci granulek - łykamy jedną łyżeczkę zawierającą 1,2 g lecytyny. W każdym przypadku należy dokładnie zapoznać się z załączoną do preparatu ulotką informacyjną i dawkowanie uzależnić od zaleceń na ulotce. Lecytynę i cholinę należy zażywać podczas posiłku, ponieważ lepiej są wówczas wchłaniane. Lecytyna w postaci granulek ma lekko orzechowy smak, dzięki czemu można nią posypywać jedzenie albo dodawać do napojów.

 
Chroni ściany żołądka i wątrobę, odgrywa istotną rolę w gospodarce cholesterolem. Jako bardzo ważny element tkanki nerwowej i mózgu wpływa na pamięć i zdolność koncentracji. Na stan układu nerwowego decydujący wpływ ma jeden ze składników lecytyny - cholina. Odpowiedni poziom choliny ułatwia myślenie, redukuje zmęczenie, dodaje energii, zwiększa wydajność umysłu.

Wstąp do księgarni

Wróg miażdżycy i tłuszczów

Lecytyna - dzięki zdolności obniżania poziomu cholesterolu - zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Nazywana jest ponadto pogromcą tłuszczów, ponie-waż nie tylko wspomaga ich metabolizm, lecz także zapobiega gromadzeniu się go w miejscach, w którym nie jest to korzystne dla zdrowia. Pozytywnie też wpływa na układ mięśniowy, między innymi zwiększa wytrzymałość mięśni. To jeszcze nie koniec cennych właściwości lecytyny. Chroni ona organizm przed tworzeniem się kamieni żółciowych, a w przypadku, gdy powstaną - regularnie podawana - zmniejsza ich wielkość.


Czy wiesz, że:

  • Lecytyna występuje w wielu spożywczych produktach zwierzęcych i roślinnych: wątrobie, jajach, soi, orzeszkach ziemnych, kiełkach pszenicy.
  • Lecytyna pochodzącą z naturalnych źródeł zawiera tylko 10-20 procent najcenniejszego składnika - choliny. Dlatego dobrze jest przyjmować ją w postaci gotowych preparatów.
  • Lecytynę dodaje się do lodów, czekolady, margaryny, sosów sałatkowych, ponieważ pomaga mieszać tłuszcze z wodą.
 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje w Pulsie Warszawy

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Najchętniej czytane w Pulsie Warszawy

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024