Tłusty czwartek po nowemu. Jury wybrało najlepsze "fitpączki"
16 lutego 2023
Kucharki z publicznego przedszkola Jaśminowy Gaj w Warszawie pokonały 27 konkurencyjnych zespołów i upiekły najsmaczniejszego pączka z pieca według jury, w składzie którego zasiedli warszawscy cukiernicy i przedstawiciele samorządu Woli.
"Z okazji tłustego czwartku wybraliśmy na Woli najlepszego pączka w wersji fit. W konkursie wzięły udział kucharki i kucharze ze wszystkich publicznych wolskich przedszkoli i ich mali pomocnicy. Wszyscy dostarczyli swoje wypieki do placówki Przy Zielonym Wzgórzu, gdzie w ślepym teście jury oceniło ich smak, zapach, konsystencję i wygląd" - informuje wolski ratusz.
Otworzą Fort Wola w tłusty czwartek. Darmowe pączki dla pierwszych klientów
Otwarcie Fortu Wola 16 lutego 2023 roku zbiegnie się z tłustym czwartkiem. Reaktywowane centrum handlowe zamierza dochować tradycji i przywitać pierwszych klientów pączkami. Wiadomo już także, że dwupiętrowy Zdrofit nie zostanie otwarty w najbliższych tygodniach.
Tłusty czwartek w roku wyborczym. Burmistrz zarządził... zdrowe odżywianie
Do 2020 roku zawody w jedzeniu pączków na czas były na warszawskiej Woli nieodłączonym elementem kalendarza na luty. Teraz zastąpił je konkurs na najlepszego wypiekanego pączka bez oleju, do którego samorząd dzielnicy zaprosił swoje własne przedszkola, wyposażone w piece konwekcyjne.
Tłusty czwartek w Warszawie
Do 2020 roku zawody w jedzeniu pączków na czas były na Woli nieodłączonym elementem kalendarza na luty. Teraz zastąpił je konkurs na najlepszego wypiekanego pączka bez oleju, do którego samorząd dzielnicy zaprosił swoje własne przedszkola, wyposażone w piece konwekcyjne. Z rywalizacji wyeliminowano więc wszystkie placówki prywatne, które nie mają pieców konwekcyjnych, a często nawet własnych kuchni.
- Pączek w wersji fit? Brzmi nietypowo, ale w ramach konkursu postanowiliśmy nieco przełamać konwenanse. I udało się. Można zrobić pączka, który nie musi być smażony w głębokim tłuszczu, a smakuje naprawdę wybornie - uważa Agnieszka Kozłowska, dyrektorka przedszkola Przy Zielonym Wzgórzu.
W jury konkursu zasiedli mistrzowie cukiernictwa: Jerzy W. Zosicz z cukierni Zosicz i Sylwia Tomaszkiewicz z cukierni Zagoździński, burmistrz z zastępczynią oraz przedstawiciele rady dzielnicy, Młodzieżowej Rady Dzielnicy i Wolskiej Rady Seniorów. Po długich obradach jury wybrało zwycięzców spośród 28 zgłoszeń. Wygrało Przedszkole nr 350 Jaśminowy Gaj, drugie miejsce zajęło Przedszkole nr 289, a trzecie - Przedszkole nr 134. Placówki otrzymały nagrody pieniężne, a dzieci i pracownicy przedszkoli, które wzięły udział w konkursie - upominki.
Czy istnieją pączki bez tłuszczu?
Do przygotowania 16 sztuk zwycięskich "fitpączków" wykorzystano 10 gramów drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 370 g mąki pszennej, 50 g cukru, łyżeczkę soli, trzy jajka i 170 g miękkiego masła. Nadzienie wykonano z marmolady, polewę z białej czekolady a przybranie z kandyzowanej skórki z pomarańczy. Wolski ratusz zapowiada, że niedługo udostępni przepis i każdy, kto ma piekarnik z termoobiegiem, będzie mógł upiec swojego "fitpączka po wolsku".
- To nietypowa technologia. Dla cukiernika pączek to potrawa smażona na tłuszczu. Mam nadzieję, że teraz będziemy mieli godnych następców - śmieje się Jerzy Zosicz, mistrz cukiernictwa prowadzący popularną cukiernię na rogu Żelaznej i Krochmalnej.
(jok)
.