Shizen pobiło konkurencję. Najlepsze sushi w Warszawie?
24 kwietnia 2019
Lokal w Galerii Północnej wygrał w warszawskim plebiscycie na ulubione miejsce z kuchnią japońską. Sprawdzamy, co ciekawego w nim znajdziemy.
Hosomaki, futomaki, sashimi... Jeszcze niedawno nazwy te były dla warszawiaków czarną magią, dziś są - dla tych, którzy potrafią docenić dobrą kuchnię - obiektem westchnień. Dla mieszkańców Białołęki zjedzenie dobrego sushi było do niedawna sporym problemem, ale po otwarciu Galerii Północnej gastronomiczna mapa dzielnicy stała się znacznie ciekawsza. W ubiegłym miesiącu restauracja Shizen wygrała w plebiscycie Mistrzowie Smaku, organizowanym przez portal Nasze Miasto.
- Shizen to po japońsku "natura" i taka też jest nasza kuchnia: zdrowa, ze świeżych produktów, ryb i warzyw - mówi szef kuchni Marcin Tomczyk.
Wnętrze restauracji, znajdującej się na parterze Galerii Północnej, zdobi potężny mural przedstawiający karpie koi. Zaglądamy do menu, a w nim natychmiast wpadają w oko autorskie maki, przygotowane przez sushimasterów Shizen. Znajdziemy tu ikrę z latającej ryby, kawior z mango czy też łososia marynowanego w cytrusach. Ciekawie wygląda też oferta lunchowa z deserem albo kieliszkiem wina oraz oczywiście ramen. Kartę japońskich dań uzupełnia szeroko rozumiana kuchnia azjatycka, w tym makaron udon z wołowiną, pad thai i marynowana kaczka.
Restauracja sushi działająca w najmłodszej dzielnicy Warszawy nie mogłaby obyć się bez bogatej oferty dla rodziców z dziećmi. W Shizen znajdziemy zarówno specjalne menu dla najmłodszych (w weekendy dzieci jedzą za złotówkę), jak i udogodnienie w postaci przewijaka. Warto zainteresować się też organizowanymi regularnie warsztatami robienia sushi dla dzieci. A już na przyszły miesiąc Shizen zapowiada otwarcie ogródka.
(dg)