Piwońscy docenieni przez najlepszych. Z miłości do lokalności
9 października 2017
Tomasz Jakubiak, niezwykle charyzmatyczny szef kuchni i dziennikarz kulinarny, nieustannie szukający kulinarnych ciekawostek docenił lokalną piekarnię Piwońskich, poświęcając jej cały rozdział w najnowszej książce.
27 września odbyła się promocja najnowszej książki Tomasza Jakubiaka, szerokiej publiczności znanego jako gospodarz programu "Jakubiak w sezonie" w telewizji Kuchnia+. W "Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej osłonie" znajduje się cały rozdział o piekarni Piwońskich.
- Poznaliśmy Tomka, kiedy przyjechał do nas nakręcić odcinek trzeciego sezonu swojego kultowego programu "Z miłości do lokalności". Podczas zdjęć zobaczył, jak wygląda tradycyjna produkcja w naszej malutkiej piekarni, zafascynowała go również jej bogata historia. Mieliśmy okazję opowiedzieć o niezwykłych właściwościach bakterii kwasu mlekowego, żyjących w zakwasie. To co robi Tomek jest wspaniałe. W dobie zalania rynku przetworzoną żywnością z masowej produkcji, Tomek walczy o małych, lokalnych producentów - opowiada Małgorzata Piwońska, właścicielka piekarni.
Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88
Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.
Sklepy firmowe:
Łomianki Warszawska 95A
Warszawa, Leopolda Staffa 2,
Warszawa, Bazarek Marymont
Facebook: Piekarnia Piwoński