Na tyłach ulicy Radzymińskiej, przy Jadowskiej 2, znajdziemy miejsce, gdzie każda pajda chleba ma swoją historię. Na przylepkę dowiemy się, jak onegdaj wytwarzano pieczywo i zobaczymy piekarskie artefakty.
Pan Marian Pozorek wraz z żoną Grażyną od wielu lat kolekcjonował wszelkie pamiątki związane z wypiekiem rumianych bochenków i mięciutkich bułeczek. Z biegiem lat eksponatów przybywało, aż zapełniły dwa duże garażowe pomieszczenia, które zaadaptowano na muzeum. Oficjalne otwarcie nastąpiło w 2000 roku. Aktualnie zwiedzanie odbywa się nieodpłatnie, niemniej wcześniej należy uzgodnić termin wizyty (22 818-16-26). Przy muzeum równolegle funkcjonuje tradycyjna piekarnia, której korzenie sięgają 1984 roku. Jak na takie miejsce przystało, w ofercie znajdziemy zatem pieczywo na naturalnym zakwasie (np. chleb żytni z marchewką), drożdżowe specjały (rogale, chałki, ciasta), a wszystko to produkowane jest bez jakichkolwiek dodatków chemicznych w postaci spulchniaczy. Sklep czynny jest codziennie z wyjątkiem niedzieli w godzinach 5.00-12.00.
Może warto?
(ir)
Buduj z nami "Migawki z okolicy"! Widzisz coś ciekawego, intrygującego, denerwującego? Przyślij zdjęcia z krótkim opisem: redakcja@gazetaecho.pl