REKLAMA

pan materac black week 2025 1pan materac black week 2025 2pan materac black week 2025 0
Misz@masz
  10 marca 2025  

Polacy nagminnie smażą na tym oleju, chociaż jest do tego niezdatny

W domowych zaciszach, na polskich stołach, olej słonecznikowy króluje jako podstawowy tłuszcz. Jego popularność wynika z przystępnej ceny i szerokiej dostępności. Jednak najnowsze badania rzucają cień na ten powszechnie stosowany produkt. Eksperci alarmują: smażenie na oleju słonecznikowym może być szkodliwe dla zdrowia. Co dzieje się z tym olejem pod wpływem wysokiej temperatury i jakie są bezpieczniejsze alternatywy? Garść przydatnych informacji przynosi serwis Medonet.

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Toksyczne aldehydy - niewidzialne zagrożenie

Podczas smażenia olej słonecznikowy traci swoją stabilność, co prowadzi do uwalniania aldehydów - toksycznych związków chemicznych - przypomina Medonet. Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego oraz Uniwersytetu De Montfort wykazali, że ilość aldehydów generowanych przez olej słonecznikowy może przekroczyć bezpieczne normy nawet dwustukrotnie. Te substancje zostały powiązane z ryzykiem stanów zapalnych, chorób serca i rozwoju nowotworów.

Jak bezpiecznie korzystać z oleju słonecznikowego?

Aby wykorzystać pozytywne właściwości oleju słonecznikowego, eksperci radzą spożywać go na zimno - jako dressing do sałatek czy składnik sosów. Jednak ostrzegają przed nadmiernym spożyciem - olej ten jest bogaty w kwasy omega-6, których nadmiar może zaburzać równowagę z kwasami omega-3 i prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Alternatywy dla smażenia - jakie oleje wybrać?

W poszukiwaniu bezpiecznych rozwiązań dla miłośników smażonych potraw, specjaliści wskazują na oleje o wyższej stabilności termicznej. Olej rzepakowy czy oliwa z oliwek (nie extra virgin) to tylko niektóre z zalecanych opcji. Ważne, by wybierać oleje rafinowane, które charakteryzują się wyższą temperaturą dymienia.

Reakcja producentów na wyniki badań

Producenci oleju słonecznikowego nie pozostają obojętni na wyniki badań. Na rynek wprowadzane są wersje wysokooleinowe, które dzięki większej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych lepiej znoszą wysokie temperatury. Mimo to, eksperci zachęcają do ostrożności i unikania wielokrotnego podgrzewania tego oleju.

Wybór tłuszczu ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Warto dokonywać świadomych wyborów i stosować oleje w sposób najbezpieczniejszy dla organizmu. Medonet przypomina: olej słonecznikowy, choć nadal obecny w polskich domach, powinien być stosowany z rozwagą - szczególnie na patelni, gdzie jego właściwości mogą przekształcić się w zagrożenie.

Źródło: zywienie.medonet.pl

 

REKLAMA

cmp 09-2025 2cmp 09-2025 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

moje bielany 004 3moje bielany 004 0
Wstąp do księgarni

REKLAMA

marywilska niedziele 1marywilska niedziele 2marywilska niedziele 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

REKLAMA

autoreklama tustolica 2autoreklama tustolica 0

REKLAMA

marywilska najlepszy adres 3marywilska najlepszy adres 0

REKLAMA

marywilska mikolajki 2025 1marywilska mikolajki 2025 2marywilska mikolajki 2025 0

REKLAMA

moje bielany 003 3moje bielany 003 0

REKLAMA

marywilska 7 dni w tygodniu 1marywilska 7 dni w tygodniu 2marywilska 7 dni w tygodniu 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 3refleks chlodnictwo 2024-11-21 0