Nowy hit zdrowej kuchni. Dlaczego warto wybrać ten makaron?
Zdrowa dieta nie musi oznaczać rezygnacji ze smaku. Coraz większą popularność zdobywa makaron z czerwonej soczewicy - bogaty w białko, błonnik i witaminy produkt, który z powodzeniem zastępuje pszenne klasyki na polskich stołach. Czy stanie się rewolucją w kuchni osób aktywnych i dbających o zdrowie? - czytamy w Onet Kobieta.
Makaron z czerwonej soczewicy to odpowiedź na potrzeby współczesnych konsumentów. Jego składnikowe zalety wykraczają poza standardowe oczekiwania - dostarcza aż 20-25 g białka w zaledwie 100 g, czyli co najmniej trzykrotnie więcej niż tradycyjny makaron pszenny. Dzięki temu staje się niezastąpionym wyborem zwłaszcza dla osób na diecie roślinnej, które ograniczają spożycie mięsa, ale wciąż chcą zatroszczyć się o odpowiednią ilość białka w jadłospisie.
Oprócz białka, produkt ten wyróżnia się bogactwem błonnika - sprzymierzeńca zdrowego trawienia i stabilnego poziomu cukru we krwi. Ponadto obecność witamin z grupy B pozytywnie wpływa na układ nerwowy i metabolizm, a minerały, takie jak żelazo czy magnez, wspierają mięśnie, odporność organizmu i koncentrację. Warto dodać, że makaron z czerwonej soczewicy cechuje się również niskim indeksem glikemicznym, co czyni go idealnym wyborem dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą.
Makaron z czerwonej soczewicy nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest doskonałą opcją dla osób z nietolerancją glutenu czy celiakią - zaznaczają dietetycy, podkreślając jego wszechstronność kulinarną.
Zaskakuje także intensywnie pomarańczowym kolorem i lekko orzechowym smakiem, który świetnie komponuje się z warzywnymi sosami, pesto czy jako baza do sałatek. W kuchni roślinnej często pełni funkcję zamiennika tradycyjnych makaronów, z powodzeniem sprawdzając się w zapiekankach czy np. roślinnych wersjach klasycznego spaghetti bolognese.
Jeśli chodzi o dostępność, makaron z czerwonej soczewicy coraz częściej pojawia się na półkach nawet większych supermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Wiadomo, jest droższy niż klasyczne makarony pszenne, ale zapewnia zdecydowanie więcej wartości odżywczych - czytamy w opiniach ekspertów. Zdrowie wydaje się w tym przypadku inwestycją wartą poniesionych kosztów.
Produkt ten zyskuje na popularności, szczególnie wśród osób aktywnych fizycznie oraz dbających o zbilansowaną dietę. Czy stanie się stałym elementem w polskich kuchniach? Wiele wskazuje na to, że coraz częściej zastąpi tradycyjny makaron w jadłospisie osób szukających zdrowych i smacznych alternatyw dla codziennych posiłków.
Źródło: gotowanie.onet.pl