REKLAMA

Misz@masz
  dzisiaj, 12:12  

Jajka to klucz do odchudzania? Oto ile powinno się ich jeść

Najnowsze wyniki badań opublikowane w "Nutrients" m.in. przez dr Carrie Ruxton, znaną dietetyczkę ze Szkocji, rzucają nowe światło na spożycie jaj, które przez lata były niesłusznie piętnowane jako niezdrowe ze względu na zawartość cholesterolu. Jajka, będące skarbnicą białka i witamin, mogą mieć korzystny lub neutralny wpływ na zdrowie, co stanowi ważną informację dla osób dbających o zbilansowaną dietę - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

Badań przeprowadzonych na uniwersytecie medycznym w Chicago wskazują, że to nie samo żółtko, a sposób jego przyrządzania, może wpływać na negatywne skutki cholesterolu. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny zatem zwracać uwagę na to, jak jajka są przygotowywane - unikając smażenia na maśle i dodawania tłustych składników jak bekon czy kiełbasa.

Dr Ruxton sugeruje, że spożywanie od siedmiu do czternastu jaj tygodniowo może przyczyniać się do redukcji masy ciała. Włączenie jednego do dwóch jaj dziennie do zbilansowanej diety może być jednym z elementów wspomagających odchudzanie. Jest to jednak tylko część większego obrazu zdrowego stylu życia, który ma wpływ na cały proces tracenia wagi.

Ekspertka zaleca włączenie jaj do diety zwłaszcza dla dzieci, nastolatków i osób starszych, które są szczególnie podatne na niedobory składników odżywczych. Jajka, będące źródłem witamin A, D, K, B2, B9, B12, E oraz minerałów takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo i cynk, mogą znacząco przyczynić się do poprawy ich stanu zdrowia i samopoczucia.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni