Dwa popularne produkty na cenzurowanym. Dietetyczka mówi wprost: zwiększają ryzyko nowotworów
W naszym codziennym menu znajdują się produkty, które mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów - informuje Onet, powołując się na słowa dr Pauli Ihnatowicz, specjalistki ds. żywienia. Na liście najbardziej pronowotworowych produktów pierwsze miejsce zajmuje alkohol, jednak to nie koniec zagrożeń.
Alkohol jest jedną z najbardziej kancerogennych substancji i specjaliści nie mają co do tego wątpliwości. - Alkohol spożywany regularnie, czy też spożywany w nadmiarze, będzie przyczyniał się do zwiększonego występowania nowotworów. Każda dawka alkoholu będzie działała pronowotworowo - ostrzega dietetyczka Paula Ihnatowicz.
To nie jedyny produkt, który powinien wzbudzić naszą czujność. Ekspertka zwraca też uwagę na wysoko przetworzone czerwone mięso, m.in. kiełbasy, kabanosy, parówki czy szynki. Ostrzega, że wędzenie i obróbka termiczna tych produktów prowadzi do powstawania szkodliwych substancji, w tym nitrozamin, które działają pronowotworowo.
Na liście produktów podwyższonego ryzyka znajduje się także żywność przetworzona. Choć jest łatwo dostępna, stanowi niekorzystny wybór dla naszego zdrowia.
Źródło: kobieta.onet.pl