Czy biały chleb jest zdrowy? Dietetyczka rozwiewa wątpliwości
Wiele osób eliminuje białe pieczywo z jadłospisu, w obawie przed dodatkowymi kilogramami. Pokutuje opinia, że taki chleb tuczy i jest niezdrowy, ale czy na pewno właśnie tak jest? Onet przywołuje słowa dietetyczki, dr Duane Mellor, która przekonuje, że eliminacja białego chleba z menu wcale nie jest konieczna.
Ekspertka, w rozmowie z "MailOnline", podkreśla, że ważniejszy niż eliminacja białego pieczywa jest ogólny bilans błonnika w codziennej diecie. To nie biały chleb jest problemem, a sposób, w jaki komponujemy nasze posiłki. Skoki poziomu cukru we krwi, związane z konsumpcją białego chleba, są efektem wysokiej zawartości węglowodanów, które występują również w wersji pełnoziarnistej. Mellor sugeruje, że lepiej skupić się na dodawaniu więcej błonnika do diety, niż na unikaniu konkretnych produktów.
Taks samo uważa dietetyk Rob Hobson. Ekspert wskazuje na zjawisko podnoszenia się poziomu cukru we krwi po posiłkach jako reakcję naturalną dla organizmu. Przy okazji uspokaja, że osoby zdrowe, które nie cierpią na cukrzycę, nie powinny obawiać się białego pieczywa. Mówi, że odpowiedni dobór dodatków do takiego chleba pozwala minimalizować jego potencjalny negatywny wpływ. Ważne, żebyśmy wybierali chleb dobrej jakości - takie pieczywo wcale nie musi znajdować się na liście produktów zakazanych.
Źródło: www.onet.pl