REKLAMA

Wola

inwestycje »

 

Konserwator zabytków o Fabryce Norblina: "Nie ma brudu, śladów oleju"

  10 stycznia 2022

alt='Konserwator zabytków o Fabryce Norblina: "Nie ma brudu, śladów oleju"'
źródło: po lewej: Facebook / Stołeczny Konserwator Zabytków, po prawej: materiały prasowe

Michał Krasucki jest "umiarkowanie zadowolony" z kompleksów restauracyjno-rozrywkowych powstających w opuszczonych fabrykach jako... zbyt czystych i dopracowanych.

REKLAMA

Stołeczny konserwator zabytków Michał Krasucki rozpoczął nowy rok od ogłoszenia naboru dotacji na remonty i udzielenia "Gazecie Wyborczej" obszernego wywiadu, w którym skomentował m.in. wygląd Fabryki Norblina i Browarów Warszawskich. Pracujący w warszawskim ratuszu historyk sztuki postanowił pouczyć w zakresie prowadzenia inwestycji firmy inwestujące w mieście miliardy złotych.

Ani śladu oleju

- Wszystko to jest robione na jedno kopyto - powiedział Krasucki o Fabryce Norblina, Browarach Warszawskich, Elektrowni Powiśle i Centrum Praskim Koneser. - Wypracowaliśmy pewien sposób podejścia do tej architektury, który jest teraz doskonalony. Dla mnie najbardziej widoczna i symptomatyczna jest w nim ta niesamowita estetyzacja. Wszystko jest wyczyszczone, odnowione, ładne. Nigdzie nie ma brudu, śladu oleju, czyli tego, co de facto było tą fabryką. I to zaczyna mi coraz bardziej przeszkadzać.

Stołeczny konserwator zabytków dodaje, że "inaczej się odbiera hale fabryczne, w których była produkcja i wciąż czuć w nich zapach smarów, widać trochę fabrycznego pyłu". Zaznacza, że nie ma na myśli rezygnacji ze sprzątania, ale krytykuje zbyt duże dopracowanie obiektów, przez które gubiony jest "przemysłowy zapach". Proponuje inwestorom np. rezygnację z czyszczenia cegieł czy zostawianie nie do końca przeszlifowanej starej nawierzchni. Jako pozytywny przykład wskazuje Soho Factory, urządzone na terenie dawnych fabryk na Kamionku.

Zapraszamy na zakupy

"Fragment nowoczesnego miasta"

W rozmowie z "Gazetą Wyborczą" Krasucki krytykuje za "zbytnią estetykę" czy brak "autentyczności" także Elektrownię Powiśle, Halę Koszyki i Fabrykę Koronek Burakowska 5/7. Podobnie jak Centrum Praskie Koneser, zostały one w ostatnich latach docenione w konkursie na Nagrodę Architektoniczną Prezydenta m.st. Warszawy.

Z kolei w październiku Browary Warszawskie zdobyły grand prix w konkursie o Nagrodę Roku Stowarzyszenia Architektów Polskich. Jak napisano w uzasadnieniu, "projektantom udało się wykreować fragment nowoczesnego miasta, zintegrowanego z otaczającymi terenami dzielnicy, fragment o sprecyzowanej funkcji i charakterze, jednak nawiązujący przy zastosowaniu współczesnych rozwiązań i materiałów do historii miejsca, jego industrialnego charakteru".

(dg)

 

REKLAMA

Komentarze (2)

# nnn

10.01.2022 20:11

Jak w kompleksie restauracyjno-rozrywkowym sanepid zobaczy olej, brudne ściany albo poczuje zapach smarów to go zamknie. W domu niech sobie ściany olejem posmaruje jak mu czyste przeszkadzają. Będą zakonserwowane jak mózg konserwatora.

# Tomek7

30.01.2022 12:21

Konserwator odstrzelony w kosmos. Przez takich ludzi polska jest 50 lat za afrykańskimi potęgami.
więcej na forum

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWola

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy