REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Zima - temat tradycyjny jak co rok

# Piotrek z Odkrytej

30.11.2002 21:32

No i zaczęło się. Sypnęło i pada dalej. Wracałem około 19-tej i spotkałem 3 pługi/piaskarki. Dwie już stały na poboczu, bo chyba się zepsuły, a jedna na Światowida jechała i nawet sypała piaskiem. Temat tradycyjny, bo zawsze kiedy spadnie białego za dużo, drogowcy nie są przygotowani. Czy w związku z likwidacją gmin, "w tym temacie" również nic sie nie zmieni ? A może wręcz przeciwnie (chociaż po tym , co widziałem dzisiaj śmiem wątpić w to mocno).

# Łapa

30.11.2002 21:59

Eee, no ważne, że były te piaskarki. Autobusy jeździły i w ogóle. Gorzej z dojściem do domu od przystanku. O mój blok dba wspaniała pani, która przychodzi odśnieżać mimo soboty i późnej pory, ale chodnik wzdłuż Ćmielowskiej chyba jest niczyj. Niezależnie od pory dnia i stopnia oblodzenia/zaśnieżenia nigdy nie widziałam tam ani soli, ani piaseczku. O złamany obcas nie będę się z gminą, o, pardon, dzielnicą, procesować, ale o rękę już mogę.
Taki gips jest chyba droższy od piasku?

# Vladymir

30.11.2002 23:48

Przyszła zima i znowu prawdziwe utrapienie dla kierowców Buczynka, którzy mieli pecha i wykupili miejsce w garażu podziemnym i tam parkują /a nie na drodze pożarowej czy chodniku/. Podjazdy do tych garaży zą bardzo strome i gładkie, bez rowków, więc samochód na śniegu nie wyjedzie, a jezszcze nikt tego nie odśnieża. Oj, w zimie nie ma dnia, żebym nie pomyślal ciepłych słów na k... ch... p.... j.... na JWD.

REKLAMA

# misso

02.12.2002 16:21

No właśnie Łapa. Jestem bardzo ciekawa co by nasza dzielnica zrobiła z czyjąś złamaną ręką... Odśnieżone są tylko odcinki chodników które należą do wspólnot mieszkaniowych, a co z pozostałymi? W niedzielę jak się ślizgałam, to pomyślałam trudno, dzień świąteczny, ale czemu dziś rano było to samo?

# Piotrek z Odkrytej

02.12.2002 21:21

Zastanawia mnie, na co idą pieniądze przeznaczone na odśnieżanie. Nie zebym się czepiał, ale skoro czytam, że jedna akcja solarek/piaskarek kosztuje milion PLN, to co tyle kosztuje ? paliwo, piasek, sól, pewnie dosyć kiepsko opłacany pracownik/kierowca solarki, pisakarki, pługa ?? Dla przeciętnego zjadacza chleba, własciwie użytkownika drogi, nie jest zrozumiałe ile i dlaczego tak drogo. 124 solarki/piaskarki i jeden milion PLN ?? Na pewno pani rzecznik ZDM to potrafi wyjaśnić.

# Karoll

02.12.2002 22:04

Szanowni Państwo
Pragnę tu stanowczo zaprotestować przeciwko posypywaniu małych uliczek osiedlowych. Sypie się je bowiem chemicznym środkiem który przede wszystkim truje nas mieszkańców którzy dalej pija wodę z własnych ujęć wody która jest o niebo lepsza niż woda z wisły czy z zalewu. Ten środek niszczy zieleń, nasze ogrodzenia a w końcu samą nawierzchnię jezdni. Co roku płacimy za to kolsalne pieniądze my mieszkańcy tzn dopłacamy by nas truto i robiono nam szkody pytam w imie czego. A wystarczyło by tylko płużenie i ewetualne posypywanie grysem kamiennym. Inne kraje tak robią od lat zgodnie z wytycznymi ekolgów a my?
Już widzę jak tu wyskoczy na mnie jakiś szalony kierowca, więc odopowiadam: Przejechałem w swoim życiu miliony kilometrów po całym świecie w różnych warunkach klimatycznych bez wypadku!
Nigdy nie wpadłem w niekontrolowany poślizg!
Acha i nigdy nie jechałem za wolno, więc Panowie i Panie nie przyjmuje bzdurnych wyjaśnień.
Proszę Sznownych Radnych o reakcję !!!

REKLAMA

# misso

03.12.2002 10:36

Mówiąc szczerze jest mi wszystko jedno czym te uliczki będą sypane i w jakis sposób czyszczone. Chodzi mi tylko o to (a myślę że i innym również) żeby móc bezpiecznie przejść do przystanku. A nie tak jak dziś znowu, po zbitym śniegu i lodzie...

# mieszkanka

03.12.2002 11:54

a co z wejsciem do garazu na osiedlu Buczynek, przeciez tam w ogole nie jest posypane, SKANDAL

# archanioł

03.12.2002 17:43

Karoll ma rację, sypanie soli to zwyczajnie zatruwanie środowiska a skutek odśnieżający żaden. Mało kto wie, że sól obniża temperaturę i dosypana do śniegu na chodniku powoduje, że stąpamy po powierzchni żrącej i o temperaturze nawet -20 stopni, mimo dużo wyższej temperatury powietrza. Ciekawostka, tylko służby drogowe o tym nie wiedzą. Poza tym, o ile mi wiadomo, sypanie soli na ciągach pieszych jest zabronione.

REKLAMA

# jotes

03.12.2002 22:50

Dlatego na przystankach w pojemnikach jest tylko piasek.

# misso

04.12.2002 09:31

No właśnie, dlaczego tylko w pojemnikach???

# jotes

07.12.2002 00:30

misso!
Nie narzekaj ze sprzątaniem samych przystanków nie jest tak źle onegdaj bywało gorzej. Teraz jest tragicznie dojść do przystanku !.

REKLAMA

Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

REKLAMA

Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024
Boże Narodzenie 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy