REKLAMA

Forum › Wawer

REKLAMA

# taka prawda

19.10.2020 10:23

"Na Wawrze" mówią warszawiacy z tygodniowym stażem :)

# Ania+++

19.10.2020 11:16

We współczesnych gazetach jest pełno: na sali, na komisariacie, na komendzie, na grupie FB. Poprawnie?

# swojak

20.10.2020 10:09

w szkołach mówią "na stołówce", czy "na hali sportowej" Polska język trudna język.

REKLAMA

# Wawerniak

20.10.2020 21:28

Obie formy są poprawne i dopuszczalne, więc każdy może mówić jak mu pasuje nie łamiąc zasad

# Uvig

21.10.2020 09:52

W Wawrze to można było mówić jak był osiedlem obok stacji. Znam 30stoletnia wawrzanke która zawsze mówi "na"

# Wal

21.10.2020 14:04

Jestem mieszkańcem Wawra od urodzenia ( ponad pół wieku) i mówię na Wawrze - bo mi tak wygodniej, Jeśli ktoś mówi w Wawrze - OK nie ma problemu.

REKLAMA

# Jerzy Krzak

24.10.2020 12:32

"Na Wawrze" to klasyczny rusycyzm niestety nadal bezmyślnie powielany, jak już wskazali komentujący . Zwrot NA to zwykła kalka językowa od rosyjskich zwrotów jak np : Ja rabotaju NA zawodie (ja pracuję na fabryce). Moja rodzina zamieszkała W WAWRZE jeszcze przed wojną . Zgadzam się że formy Na Wawrze używają "warszawiacy z tygodniowym stażem"

# Beladona

19.12.2021 10:58

Kto się wychował w Wawrze ten wie - każde ogłoszenia parafialne, każde konkursy organizowane przez władze dzielnicy, no wszystko zawsze było "w". "Na" pojawiło się może z 6 lat temu. A jak ktoś pisze że zna 30 letnia Wawrzankę co mówi "na" to znaczy że albo późno się przeprowadziła albo nie brała udziału w życiu dzielnicy i do szkół chodziła gdzie indziej, moze "na" Śródmieściu.

# Dup

11.07.2023 21:15

A moja rodzina z dziada prawdziada mieszka NA Zbytkach, które to, są w Wawrze. I tak, my starzy mieszkańcy mówimy "na" albo "w" zależy od kontekstu całości...

REKLAMA

# Ana

07.07.2024 23:27

Od dziecka słyszalam: w Zbytkach, w Zastowie, w Wawrze, w Aninie. Nigdy nie byłam na Zbytkach ani na Żerzeniu...
Dodaj komentarz:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy