Forum › Wawer
# taka prawda 19.10.2020 10:23 |
|
"Na Wawrze" mówią warszawiacy z tygodniowym stażem :)
|
# Ania+++ 19.10.2020 11:16 |
|
We współczesnych gazetach jest pełno: na sali, na komisariacie, na komendzie, na grupie FB. Poprawnie?
|
# swojak 20.10.2020 10:09 |
|
w szkołach mówią "na stołówce", czy "na hali sportowej" Polska język trudna język.
|
# Wawerniak 20.10.2020 21:28 |
|
Obie formy są poprawne i dopuszczalne, więc każdy może mówić jak mu pasuje nie łamiąc zasad
|
# Uvig 21.10.2020 09:52 |
|
W Wawrze to można było mówić jak był osiedlem obok stacji. Znam 30stoletnia wawrzanke która zawsze mówi "na"
|
# Wal 21.10.2020 14:04 |
|
Jestem mieszkańcem Wawra od urodzenia ( ponad pół wieku) i mówię na Wawrze - bo mi tak wygodniej, Jeśli ktoś mówi w Wawrze - OK nie ma problemu.
|
# Jerzy Krzak 24.10.2020 12:32 |
|
"Na Wawrze" to klasyczny rusycyzm niestety nadal bezmyślnie powielany, jak już wskazali komentujący . Zwrot NA to zwykła kalka językowa od rosyjskich zwrotów jak np : Ja rabotaju NA zawodie (ja pracuję na fabryce). Moja rodzina zamieszkała W WAWRZE jeszcze przed wojną . Zgadzam się że formy Na Wawrze używają "warszawiacy z tygodniowym stażem"
|
# Beladona 19.12.2021 10:58 |
|
Kto się wychował w Wawrze ten wie - każde ogłoszenia parafialne, każde konkursy organizowane przez władze dzielnicy, no wszystko zawsze było "w". "Na" pojawiło się może z 6 lat temu. A jak ktoś pisze że zna 30 letnia Wawrzankę co mówi "na" to znaczy że albo późno się przeprowadziła albo nie brała udziału w życiu dzielnicy i do szkół chodziła gdzie indziej, moze "na" Śródmieściu.
|
# Dup 11.07.2023 21:15 |
|
A moja rodzina z dziada prawdziada mieszka NA Zbytkach, które to, są w Wawrze. I tak, my starzy mieszkańcy mówimy "na" albo "w" zależy od kontekstu całości...
|
# Ana 07.07.2024 23:27 |
|
Od dziecka słyszalam: w Zbytkach, w Zastowie, w Wawrze, w Aninie. Nigdy nie byłam na Zbytkach ani na Żerzeniu...
|
LINKI SPONSOROWANE
Znajdź najlepszy kredyt samochodowy online w Finanse.rankomat.pl
Matura przed Tobą? Poznaj sprawdzone
Kursy Maturalne w Warszawie
Zapraszamy na zakupy
Najnowsze informacje na TuWawer
Misz@masz
Artykuły sponsorowane
Kup bilet
Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.