REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  26 września 2008

Omlet z rybą.

REKLAMA

Omlet jest potrawą wywodzącą się z kuchni francuskiej. Jednak od bardzo dawna zadomowił się również i w naszej kuchni, prawdopodobnie za sprawą królowej Ma-rysieńki. Przyrządzenie omletu polega na tym, że jaja są rozmącone z dodatkami w oddzielnym naczyniu, z którego wlewa się na patelnię już nie mieszając zawartości podczas smażenia. Chciałbym polecić Państwu bardzo wykwintny omlet na szcze-gólne okazje - omlet z rybą.
Składniki:
- 6 jaj
- 2 żółtka
- 6 łyżeczek cukru
- 5 łyżeczek mąki
- 0,5 kg dowolnej ryby
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
6 żółtek należy utrzeć z cukrem do białości, ale nie używając miksera. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy z żółtek dodawać stopniowo ubite białka na przemian z 4 łyżeczkami mąki. Rybę należy ugotować, odcedzić ości i drobno po-siekać. Utrzeć masło z 1 łyżeczką mąki, a gdy masa będzie jednolita, dodać śmie-tanę i lekko zagotować w rondelku. Do rondelka następnie wrzucamy posiekaną ry-bę, solimy, dodajemy pieprz i 2 żółtka. Całość powinna mieć zwartą konsystencję, coś w rodzaju ciasta.

Na oddzielną, grubą, podgrzaną patelnię nasmarowaną masłem wylewamy po-łowę zrobionej uprzednio piany, potem lekko ciepły farsz, który zalewamy resztą piany. Całość przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu trzymamy około 30 minut aż omlet urośnie. Omlet jest samodzielną potrawą i podajemy go bez dodatków na okrągłym talerzu lub półmisku.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe