Zapomniana kuchnia polska
26 września 2008
Omlet z rybą.
Składniki: - 6 jaj - 2 żółtka - 6 łyżeczek cukru - 5 łyżeczek mąki - 0,5 kg dowolnej ryby - 1 łyżka masła - 1 łyżka kwaśnej śmietany6 żółtek należy utrzeć z cukrem do białości, ale nie używając miksera. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do masy z żółtek dodawać stopniowo ubite białka na przemian z 4 łyżeczkami mąki. Rybę należy ugotować, odcedzić ości i drobno po-siekać. Utrzeć masło z 1 łyżeczką mąki, a gdy masa będzie jednolita, dodać śmie-tanę i lekko zagotować w rondelku. Do rondelka następnie wrzucamy posiekaną ry-bę, solimy, dodajemy pieprz i 2 żółtka. Całość powinna mieć zwartą konsystencję, coś w rodzaju ciasta.
Na oddzielną, grubą, podgrzaną patelnię nasmarowaną masłem wylewamy po-łowę zrobionej uprzednio piany, potem lekko ciepły farsz, który zalewamy resztą piany. Całość przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu trzymamy około 30 minut aż omlet urośnie. Omlet jest samodzielną potrawą i podajemy go bez dodatków na okrągłym talerzu lub półmisku.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz