Zapomniana kuchnia polska
8 lutego 2008
Sałatka z raków.
Składniki: - 20 sztuk raków - 2 główki sałaty - 2 pęczki kopru - 4 jaja - 1 żółtko - 2 łyżki winnego octu - sól, pieprz do smakuRaki należy ugotować z pęczkiem kopru. Gdy ostygną, obieramy szyjki i szczypce z pancerza. W oddzielnym naczynku robimy sos do sałatki mieszając żółtko z octem, solą, pieprzem. Sałatę należy porwać na nieduże kawałki, wymieszać z rakami i so-sem. Następnie dodajemy jajka na twardo pokrojone w drobną kostkę i całość mie-szamy. Na koniec posypujemy posiekanym koprem. Jajka można dodać na dwa sposoby. Drugi to ćwiartki. Wówczas należy mieszać tak, aby żółtko nie wypadło z białka, wtedy sałatka lepiej prezentuje się na stole. Sałatka z raków jest doskonałą przystawką przed uroczystym obiadem.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz