REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  26 października 2007

Smażony sandacz.

REKLAMA

Sezon na sandacza właśnie się zaczął. Mój brat cioteczny w tym tygodniu złapał już dwa: jednego 2,5 kg, drugiego 1 kg. Sandacz w przeciwieństwie do szczupaka im większy tym smaczniejszy. Podam Państwu bardzo prosty sposób na przyrządzenie tej bardzo smacznej ryby i od razu dodam, że potrawę tę należy zrobić na dzień wcześniej przed podaniem jej do konsumpcji, gdyż na drugi dzień o wiele lepiej smakuje.
Składniki:
- sandacz 1 kg
- 2 cebule białe
- pęczek pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1 cytryna
- sól, pieprz

Przygotowanie: rybę oskrobaną i oczyszczoną kroimy w dzwonki i każdy kawałek solimy z dwóch stron. Wkładamy do miski, ale nie plastikowej, przykrywamy tale-rzem i wkładamy do chłodnego miejsca na kilka godzin, ale nie do lodówki. Gdy nie mamy spiżarki, to może to być np. balkon.

Na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu smażymy rybę, przewracając ją co jakiś czas kilka razy tak aby się nie zarumieniła. W tym czasie kroimy drobno ce-bulę i siekamy natkę. Rybę wykładamy na półmisek, na którym to posypana jest cebula i natka. Następnie rybę posypujemy cebulą oraz pieprzem i skrapiamy wy-ciśniętym sokiem z cytryny. Tę potrawę podaje się na zimno, podobnie jak fasze-rowanego szczupaka.

Smacznego!
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

City Break
City Break

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy