REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zapomniana kuchnia polska

Pieczeń cielęca.

REKLAMA
Przy zakupie cielęciny należy pamiętać, aby tłuszcz wokół mięsa był bardzo biały, bowiem gdy będzie z zabarwieniem czerwonym oznacza to, że takie mięso nie bę-dzie smaczne. Ponadto najlepiej kupować mięso na bazarze, bo zawsze możemy spytać sprzedawcy, czy cielęcina jest z cielaka młodego czy starszego. Oczywiście najlepsza jest z 4-6 tygodniowego. Z cielęciny należy zdjąć błonę i umyć ją pod zimną wodą.
Składniki:
- cielęcina 1,5-2 kg bez kości
- 1,5 cytryny
- 10-15 dkg słoniny
- pół kostki masła
- 1 łyżka śmietany
- sól, ocet winny, gałka muszkatołowa
Cielęcinę przeciąć wzdłuż i rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć solą i wiórkami gałki muszkatołowej oraz skropić od środka sokiem z cytryny. Odczekać chwilkę i obło-żyć cienkimi plastrami słoniny (też tyko od środka). Zawinąć mięso w rulon, zwią-zać sznurkiem i włożyć do naczynia, ale nie z metalu i nie z plastiku. Całość skropić octem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 dni, od czasu do czasu przewra-cając mięso. Gdy mięso przejdzie marynatą, należy je posolić i jeszcze pozostawić na 2-3 godziny. Dopiero taką cielęcinę układamy na rożen lub na ruszt do nagrza-nego piekarnika i pieczemy polewając od czasu do czasu roztopionym masłem. Do ociekającego sosu z mięsa dodajemy łyżkę śmietany i mamy naturalny wyśmienity sos do pieczeni.

Tak przyrządzona cielęcina jest wspaniała również na zimno, a proszę mi wie-rzyć, że i okres przechowywania jej też jest znacznie dłuższy niż zrobiona sposo-bem szybkim.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Wawer




Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 



REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA


więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA

Najczęściej czytane

REKLAMA
REKLAMA
Nowości do -45%
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Wyprzedaż -55%!

Najnowsze wydanie

© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA