Zapomniana kuchnia polska
19 stycznia 2007
Zapiekana rzepa.
W Polsce rzepa jest bodaj najstarszą uprawianą jarzyną, podobno sadzono ją już w okresie przedpiastowskim. Dopiero w wieku XIX wyparł ją ziemniak, więc zanim to nastąpiło, robiono z rzepy przeróżne potrawy. Jedną z nich pragnę Pańs-twu w dzisiejszym numerze przedstawić. Rzepy występują głównie w dwóch odmia-nach: białej i żółtej, na naszą potrawę polecam żółtą.
Składniki:Umyte (ale nie obrane) rzepy wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. ok. 180°C na ok. 20 minut. Wyjmujemy, gdy są na pół twarde. Dopiero wtedy obieramy je ze skóry, ścinamy wierzchy. Następnie drążymy jeszcze gorący miąższ, który należy wymieszać z surową kaszą manną. Gdy kasza spęcznieje, dodajemy śmietanę, masło, żółtko i dokładnie mieszamy. Otrzymaną masą nadziewamy wydrążone rze-py, przykrywając je odciętymi wierzchami. Rzepy układamy na blasze wysmarowa-nej masłem lub w naczyniu żaroodpornym bez przykrywki. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku w zależności od tego, czy użyjemy termoobiegu.
- 10 sztuk rzepy
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (min. 22%)
- pół łyżki masła
- 1 żółtko
- sól i cukier do smaku
Polecam gorąco tak przyrządzone rzepy włożyć do garnka, najlepiej glinianego i piec w rozżarzonych węglach, smakuje o wiele lepiej, ale wymaga więcej wysiłku.
Smacznego!
Jarosław Adamkiewicz