Weekendowe grillowanie w parku Moczydło. Co rzucą na ruszt?
3 września 2024
To ulubiona impreza mieszkańców Woli, która od lat odbywa się w okolicznych parkach. Mieszkańcy mogą próbować najróżniejszych dań, przygotowywanych na ich oczach przez znakomitych szefów kuchni. Tym razem gościem specjalnym będzie Grzegorz Łapanowski.
Grillowanie zyskało w Polsce status niemal sportu narodowego. Nie inaczej jest na Woli, gdzie od lat odbywa się "Wolskie Grillowanie".
Wolskie grillowanie
To cykliczna, plenerowa impreza, która od zawsze gromadzi w okolicznych parkach tłumy smakoszy. Jej najbliższa edycja odbędzie się już w najbliższą sobotę w parku Moczydło. Hasłem przewodnim nachodzącej edycji będzie "Z grillem przez świat", a w kulinarną podróż wokół globu zabierze nas Grzegorz Łapanowski, kucharz i szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, znany m.in. z telewizji. Przygotuje po 150 porcji degustacyjnych i udowodni, że ugrillować można dosłownie każdy produkt spożywczy.
Co zaprezentuje Grzegorz Łapanowski?
Najpierw ryby, później Grzegorz Łapanowski zaprezentuje sztukę grillowania rodem z Japonii, następnie przeniesiemy się do Wietnamu, a zakończymy pokazem przyrządzania warzyw na ruszcie. Na grillach wylądują ponadto m.in. kiełbasy, kaszanki, piersi kurczaka oraz boczek w marynacie.
Nie tylko grill w parku Moczydło
W programie imprezy są również atrakcje niezwiązane z gotowaniem. Na miejscu będzie można np. wziąć udział w warsztatach malowania intuicyjnego, tworzenia kosmetyków oraz malowania eko-toreb, odwiedzić strefę ekologiczną albo chilloutu, a na najmłodszych gości czekać będą m.in. euro bungee, ścianka wspinaczkowa oraz dmuchańce. Całość zamknie pokaz filmu w kinie plenerowym. Wstęp na wydarzenie, które rozpocznie się w samo południe 7 września i potrwa do 19:00, jest bezpłatny.
JR