Ruszają restauracje, kawiarnie i bary. "Przy jednym stoliku może siedzieć rodzina"
13 maja 2020
Działalność restauracji, kawiarni i barów rusza 18 maja. Z jakimi ograniczeniami musimy się liczyć?
Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział podczas dzisiejszej (13 maja) konferencji dotyczącej trzeciego etapu odmrażania gospodarki, że działalność restauracji i kawiarni zostanie umożliwiona na nowo.
W każdym z lokali spełnione będą musiały być pewne wymogi, m.in. zachowana odległość 2 metrów między stolikami, limit 4 m2 na jedną osobę, ciągła dezynfekcja stolików.
- Otwieramy usługi gastronomiczne - restauracje, bary, kawiarnie, ale też z utrzymaniem reżimu sanitarnego w pomieszczeniach. Na zewnątrz również, zachęcamy wręcz do otwierania ogródków restauracyjnych, tam gdzie warunki na to pozwalają. Na powietrzu, jak mówią epidemiolodzy, jest bezpieczniej - mówi premier Mateusz Morawiecki.
Przy stoliku ma przebywać... rodzina
Wedle informacji zawartych na stronie Ministerstwa Rozwoju, restauracje będą musiały wyłączyć z użycia przestrzenie samoobsługowe, w tym bary sałatkowe, bufety oraz dozowniki do samodzielnego nalewania napojów. Do ich obowiązków będzie należeć także sprawdzanie, czy klienci utrzymują dwumetrową odległości czekając w kolejce.
Klientów będzie obowiązywała obowiązkowa dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji będą zamontowane w sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/kasowych) oraz przy wyjściu z toalet. W toaletach wyłączone mają być z użycia suszarki nadmuchowe.
Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić minimum 2 m lub jeden metr w przypadku oddzielenia stolików przegrodami (o wysokości minimum metrowej). Dość zaskakująco brzmi zasada, że przy jednym stoliku może przebywać tylko rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba że odległości między nimi wynoszą minimum 1,5 m i nie siedzą naprzeciwko siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami. Osoby siedzące przy stoliku nie muszą nosić maseczek. Ten obowiązek dotyczy jednak obsługi.
W lokalu nie może przebywać więcej niż 1 osoba na 4 m2. Informacja o maksymalnej liczbie gości powinna znaleźć się przy wejściu. Obowiązkowo ma być także wyznaczona bezpieczna strefa na zewnątrz dla gości oczekujących na wejście.
(DB)