Poszaleć w sylwestra!
18 listopada 2004
Tę wyjątkową noc lubimy spędzać w miłym gronie, ładnym otoczeniu, przy dobrej muzyce i smacznym jedzeniu. Możliwości atrakcyjnego spędzenia sylwestra i Nowego Roku jest dużo.
W stolicy
Z roku na rok rośnie liczba miejsc, gdzie można się sylwestrowo zabawić. W kawiarniach, restauracjach, klubach organizowane są bale i zabawy. Wystarczy dobrze się rozejrzeć. Już teraz w wielu miejscach są ogłoszenia o organizowanych sylwestrowych zabawach. Ceny - bardzo zróżnicowane. Można spędzić sylwestra za 50 zł i za kilka tysięcy. Na przykład Club Bellisima oferuje zabawę za 400 zł od pary. Za tę cenę zapewnia pięć dań gorących, alkohol - 0,5 l na parę, dwanaście przekąsek, napoje, desery, owoce, pokaz fajerwerków, muzykę na żywo, liczne konkursy z nagrodami. Wśród atrakcji m.in. występy artystyczne, niespodzianki, pokaz sztucznych ogni.Biuro Usług Turystycznych WIGRA zapewnia pobyt i zabawę za 197 zł - 736 zł od osoby. W cenie - noclegi w pokojach z łazienkami i TV, wyżywienie 2 lub 3 razy dziennie, zabawa sylwestrowa przy muzyce mechanicznej lub przy zespole muzycznym. W sylwestrowym menu m.in. gorące posiłki, zimny bufet, przekąski, ciasta, owoce, kawa - herbata, zimne napoje, szampan, alkohol.
Nad morzem
Na wyjątkowy bal sylwestrowy zaprasza m.in. słupska restauracja "Zamkowa" obiecując szampańską zabawę z wodzirejem, bogate menu, liczne konkursy, atrakcje i niespodzianki. To wszystko za 200 zł od osoby. Osoby chcące skorzystać z noclegu w hotelu muszą liczyć się z dodatkowym wydatkiem. Za 1000 zł (bal, 4 dni pobytu i 3 noclegi) może się bawić para w ośrodku "Bursztyn" w Dąbkach na balu z orkiestrą, wodzirejem, konkursami, bogatym menu. Z kolei w pensjonacie "Nautilus" w Karwi bal sylwestrowy kosztuje 200 złotych od osoby, a w połączeniu z noclegiem i obiadem noworocznym - 275 zł od osoby. W programie zabawa do białego rana przy muzyce zespołu Nevada, wykwintne menu, pokazy sztucznych ogni, konkursy z nagrodami (główna nagroda - weekend w pensjonacie Nautilus). Natomiast Ośrodek Wczasowy "Róża wiatrów" w Darłówku zaprasza na bal "Parostatkiem w wielki rejs" z wodzirejem i orkiestrą. Para zapłaci 450 zł, zaś jeśli zechce zatrzymać się na dłużej wyda za dzień (od osoby) z wyżywieniem - 70 zł.Nad jeziorami
Dom Gościnny "Mazury" w Siemianach zaprasza na sylwestrowo-noworoczny pobyt za 400 zł od osoby w terminie 31.12.2004 - 02.01.2005. Cena obejmuje zabawę sylwestrową, wyżywienie, noclegi; wszystkie atrakcje. W menu - kuchnia warmińsko-mazurska, w tym ryby słodkowodne w różnych postaciach oraz kulinaria "znad Jezioraka". W programie m.in. kulig w rezerwacie przyrody "Jezioro Jasne", spotkanie z duchem pisarza Zbigniewa Nienackiego (autora powieści "Raz w roku w Skiroławkach" i wszystkich przygód Pana Samochodzika). Bal w hotelu "Janczes" w Gołdapi (w tym nocleg) kosztuje 350 zł od osoby. W menu: tatar z łososia, polędwica wieprzowa w kokosach, lin w śmietanie, węgorz w galarecie, szampan, alkohol. Wśród atrakcji - ognisko z kuligiem po Puszczy Romnickiej, bigos, kiełbaski, wino grzane, pochodnie.W górach
W Piwnicznej 6-dniowy pobyt z wyżywieniem (dwa razy dziennie), zabawą sylwestrową, imprezą przy ognisku z kapelą góralską (od 28 grudnia do 2 stycznia) kosztuje 614 złotych. W Murzasichlu siedem dni z wyżywieniem (dwa razy dziennie) i zabawą sylwestrową (od 27 grudnia do 2 stycznia) to wydatek 615 złotych.Ekstremalnego sylwestra można spędzić w zabytkowym Czardworku w Przysietnicy k/Brzozowa (Pogórze Dynowskie, Bieszczady). W programie m.in. skoki na jarwachao i jarbungy, pościg kuligu skiringowego na worku ze słomą, ognisko z pieczeniem barana i lokalną bimbrozją Hartini, noworoczna fontanna sztucznych ogni. Turnus świąteczno-noworoczny (od kolacji 29 grudnia do śniadania 1 stycznia), obejmujący trzy noclegi, wyżywienie, ognisko, kulig skiringowy, zajęcia paraalpinistyczne - skoki na bungy i jarwachao, konkursy i zabawy, bal sylwestrowy, kosztuje 340-640 zł. Na balu sylwestrowym zagwarantowane będą trzy posiłki gorące, napoje zimne i ciepłe, zimne przekąski bez ograniczeń, szampan na cztery osoby.
Katarzyna Motylińska