Po czym poznać dobry chleb? Nigdy nie pleśnieje
7 lipca 2017
Od ilości, rodzajów i typów pieczywa w sklepach potrafi się zakręcić w głowie. Czym wyróżnia się chleb pytlowy? Pytamy fachowca: Małgorzatę Piwońską, związaną z działającą od pół wieku Piekarnią Piwoński.
Chleb pytlowy na zakwasie to chleb w 100% żytni, wyłącznie na zakwasie - bez dodatku drożdży i mąki pszennej (skład: mąka żytnia pytlowa, woda i sól). Jego sekretem jest tradycyjna receptura. Ciasto powstaje w oparciu o starannie hodowany, wielofazowy zakwas, a chleb wypiekany jest w przedwojennym, ceramicznym piecu - opowiada Małgorzata Piwońska.
Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie
Rocznie upada około 200 małych piekarń na rzecz pseudopieczywa z supermarketów oraz wielkich fabryk pieczywa stylizujących swoje sklepy na małe, rodzinne piekarnie.
Zakwas jest dumą i wizytówką Piwońskich. Dzięki zastosowaniu przedłużonej fermentacji zakwasowej, mikroorganizmy w nim żyjące mają czas na przeprowadzenie naturalnych procesów, dzięki którym chleb jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Bakterie kwasu mlekowego metabolizują bowiem węglowodany (pochodzące z mąki) na kwas mlekowy, znacznie zmniejszając ich zawartość w chlebie. Dzięki temu chleb posiada niski indeks glikemiczny - po jego spożyciu utrzymuje się poczucie sytości i stały, umiarkowany poziom glukozy we krwi, co skutecznie zapobiega napadom głodu.
Długa fermentacja sprzyja powstawaniu witamin z grupy B i E oraz łatwo przyswajalnych pierwiastków jak magnez, cynk, wapń czy żelazo. Zakwas jest rewelacyjnym naturalnym konserwantem, dzięki któremu chleb nie pleśnieje i bardzo długo zachowuje świeżość.
Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88
Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.
Sklepy firmowe:
Łomianki Warszawska 95A
Warszawa, Leopolda Staffa 2,
Warszawa, Bazarek Marymont
Facebook: Piekarnia Piwoński