Nowy Jork na Białołęce. Zdecydowanie warto
16 listopada 2018
Coney Island, Trump BBQ, Rockefeller - potrawy noszące takie nazwy znajdziemy na Żeraniu.
Chlubiący się lokalnymi tradycjami mieszkańcy Neapolu twierdzą, że jedyne prawdziwe odmiany pizzy to margherita i marinara. Innego zdania jest m.in. Paweł Tanajno, który kandydując na prezydenta Warszawy obiecywał mieszkańcom hawajską+. Być może zyskałby więcej niż 0,4% poparcia, gdyby zaproponował inny rodzaj pizzy?
Perełka na Żeraniu
W poszukiwaniu niewyborczych tematów wybraliśmy się na Żerań, pomiędzy nowe bloki przy Kowalczyka. Ostatecznie okazało się, że budowa ronda, budowa gazociągu i narzekania typu "w okolicy nie ma niczego" ustąpiły testowaniu otwartego kilka tygodni temu lokalu.
- New York Pizza Department to sieć pizzerii serwująca dania kuchni nowo amerykańskiej w nowojorskim stylu - czytamy na stronie restauracji. - Dla nas nowojorskość to przede wszystkim otwartość na nowe smaki, światowe podejście do sztuki kulinarnej, ale także dbanie o najwyższe standardy i jakość.
Jest dobrze
Pizzeria przy Kowalczyka 9 to trzeci warszawski lokal sieci, mającej swoje początki w Krakowie. W inspirowanym amerykańskami restauracjami wnętrzu można zamówić takie pozycje, jak Trump BBQ, Rockefeller czy Forrest Gump, ale w oczy najbardziej rzuca się "Spicy Rikers Island - najprawdopodobniej najostrzejsza pizza w mieście", którą "zamawiasz na własną odpowiedzialność". Cienki placek obficie obłożony cebulą, pepperoni i jalapeño doprawiliśmy jeszcze podwójną porcją sosu piri-piri, czego zdecydowanie nie polecamy osobom o słabej tolerancji na ostre dania. Werdykt: pięć gwiazdek.
Oprócz pizzy w menu znajdziemy m.in. pieczone ziemniaki, chili con carne i donuty z serem. Jedynym zgrzytem jest brak dwóch kultowych amerykańskich napojów: soku pomarańczowego i pewnego czarnego, którego nie będziemy reklamować. Niemniej - zdecydowanie warto.
(dg)
New York Pizza Department,
ul. Kowalczyka 9e,
tel. 22 121-88-00,
Facebook/New York Pizza Department