Nowe miejsce: azjatyckie smaki w Legionowie
3 kwietnia 2014
W lutym przy Warszawskiej pojawiła się nowa restauracja. Sheesha Palace specjalizuje się w trzech kuchniach orientalnych: indyjskiej, arabskiej i tajskiej.
- Dużej części naszych potraw nie można było do tej pory zjeść w Legionowie - mówi Rehman Sheikh, właściciel restauracji, Pakistańczyk od sześciu lat mieszkający w Polsce. - Staramy się spopularyzować np. kurczaka tikka masala i palak panir, czyli smażony ser ze szpinakiem. To dania bardzo popularne w Europie, zwłaszcza w Anglii.
Imponujący zestaw szisz, stojących na barze, na razie nie robi furory. Sheesha Palace upodobały sobie za to osoby zamawiające dostawę do domu, oraz wegetarianie, zachęceni sporym wyborem dań bezmięsnych.
- Mam wrażenie, że co drugi mieszkaniec to wegetarianin - śmieje się właściciel. - To pewnie dlatego, że w Legionowie nie ma dla nich zbyt wielu lokali.
Indyjskie restauracje zazwyczaj zachęcają wystrojem i zapachami, dochodzącymi z kuchni, ale odstraszają cenami. Tutaj jest nieco inaczej.
- Indyjskie potrawy są drogie w przygotowaniu - mówi pan Sheikh. - Zrobiliśmy jednak, co się da, i w rezultacie mamy podobne potrawy, co w indyjskich restauracjach w centrum Warszawy, ale w dużo niższych cenach - zachęca.
DG