Oto sposób na gotowanie mrożonych pierogów. Nie będą się rozklejać
Chcesz zachować smak domowych pierogów na dłużej? Eksperci zalecają stosowanie trzech sposobów, dzięki którym pierogi zachowają idealną konsystencję nawet po długim czasie w zamrażarce - czytamy w Onet Kobieta.
Znawcy tematu zalecają mrożenie pierogów zblanszowanych, czyli krótko obgotowanych w wodzie. Tak przygotowane, łatwiej odzyskują swoją świeżość po rozmrożeniu. Kluczowym elementem procesu jest jednak właściwe przygotowanie do mrożenia. Pierogi należy układać pojedynczo na posypanej mąką tacy lub na papierze do pieczenia, smarując je delikatnie olejem. Następnie przykrywać folią spożywczą i po zastygnięciu przenieść do woreczków strunowych. Dzięki temu unikniemy ich sklejania i przesuszenia.
Podczas odgrzewania kluczowe jest, aby nie gotować pierogów zbyt długo - wystarczy zaledwie pięć minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. W przypadku pierogów już wcześniej ugotowanych, czas ten jest jeszcze krótszy. Nie zapominajmy też o dodaniu soli i odrobiny oleju do wody, co zapobiegnie ich sklejaniu.
Jeśli preferujesz podawać pierogi z wody, możesz wrzucić je bezpośrednio z zamrażarki do garnka. W przypadku smażenia, lepiej jest poczekać, aż rozmrożą się naturalnie. Pamiętaj, że pierogi możesz przechowywać w zamrażarce do trzech miesięcy, nie tracąc przy tym na jakości.
Źródło: gotowanie.onet.pl