Odkryj ten zapomniany przysmak. Postaw kwasek wigilijny na świątecznym stole
W naszej kulinarnej podróży po tradycyjnych polskich smakach, natrafiamy na kwasek wigilijny - potrawę z głębi Podkarpacia, która kiedyś była nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Niemal zapomniana, ta zupa może być prawdziwym odkryciem dla smakoszy poszukujących dziedzictwa kulinarnego Polski - czytamy w Onet Kobieta.
Podstawą tej zupy jest kiszona kapusta, suszone grzyby i kasza jaglana. To połączenie nie tylko rozgrzewa w zimowe wieczory, ale także dostarcza szereg składników odżywczych. Wartościowe probiotyki z kapusty wspierają trawienie, suszone grzyby nadają głębi aromatu, a kasza jaglana dostarcza cennych składników odżywczych.
Przepis na kwasek wigilijny jest prosty. Potrzebujemy:
· 500 g kiszonej kapusty,
· 100 g kaszy jaglanej,
· 10 suszonych grzybów,
· 3 ziemniaki,
· 2 cebule,
· 50 g masła,
· sól i pieprz do smaku.
Kapustę gotujemy do miękkości, dodajemy ugotowane grzyby i kaszę. Ziemniaki są podawane jako dodatek. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec wzbogacamy smak podsmażoną na maśle cebulą.
Kwasek wigilijny to nie tylko smakowity powrót do korzeni, ale również hołd dla polskiej tradycji kulinarnej. Warto zaskoczyć gości tym wyjątkowym daniem i przywrócić na wigilijny stół smaki, które kiedyś stanowiły o wyjątkowości polskiej Wigilii.
Źródło: kobieta.onet.pl