Jedzenie niektórych rodzajów mięs może być niebezpieczne dla zdrowia
Częste jedzenie przetworzonego mięsa oraz nieodpowiednie metody jego przyrządzania mogą być groźne dla zdrowia. Eksperci z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) przestrzegają przed niektórymi produktami.
Dane pokazują, że przeciętny Polak zjada około 1,5 kilograma czerwonego mięsa tygodniowo - czyli aż trzykrotnie więcej, niż zalecają specjaliści.
Mięso, zwłaszcza czerwone, dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, żelaza hemowego oraz witamin z grupy B, stanowiąc ważny element zbilansowanej diety. Jednak jego nadmierne spożycie, szczególnie w postaci smażonej, grillowanej czy wędzonej, może niekorzystnie wpływać na zdrowie.
Niepokój ekspertów budzi nie tylko sposób obróbki cieplnej mięsa, ale również skład niektórych przetworzonych produktów, takich jak parówki, bekon czy kiełbasy. Zawarte w nich azotany i azotyny mogą w układzie pokarmowym przekształcać się w nitrozoaminy, substancje uznawane za potencjalnie rakotwórcze.
Źródło: onet.pl







































