REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0
Misz@masz
  11 kwietnia 2025  

Dietetyk ostrzega przed tymi produktami. Mają być najbardziej rakotwórcze

Ponad milion Polaków zmaga się z chorobą nowotworową, a tragiczny bilans śmierci z powodu tego schorzenia wynosi aż 100 tys. rocznie. Eksperci wskazują, że za około 30 proc. zgonów związanych z rakiem odpowiada błędne odżywianie oraz niezdrowe nawyki - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Na szczycie listy produktów zwiększających ryzyko nowotworów znajduje się alkohol. Jego spożywanie prowadzi do wzrostu zagrożenia rakiem gardła, krtani, jamy ustnej czy wątroby. Wrzosek zwraca również uwagę na czerwone mięso i mięso przetworzone. Jak wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), konsumpcja zaledwie 50 g dziennie mięsa przetworzonego może zwiększyć ryzyko nowotworu jelita grubego o 18 proc. Ekspert podkreśla, że temat czerwonego mięsa jest skomplikowany - potencjalne mechanizmy wpływające na jego rakotwórczość mogą obejmować różne aspekty, w tym obecność dużej ilości żelaza hemowego, które może uszkadzać DNA komórek jelit.

Dodatkowo, substancje takie jak azotany i azotyny, które spożywane w nadmiarze, mogą działać rakotwórczo.

Przetwory z ziemniaków, akrylamid i niebezpieczne puszki

Jak zauważa ekspert, akrylamid jest substancją rakotwórczą, której obecność w żywności stanowi zagrożenie. Występuje przede wszystkim w przetworach z ziemniaków takich jak frytki czy chipsy, ale również w ciastkach i herbatnikach. Wrzosek zaleca, aby ograniczyć ich spożycie dla dobra zdrowia.

Niebezpieczeństwo mogą również kryć konserwy w puszkach. Substancje chemiczne, które przenikają do żywności, mogą tworzyć ryzykowne środowisko dla organizmu. Aby uniknąć problemów zdrowotnych, warto zwrócić uwagę na stan orzechów i tłuszczów - nadgniłe, zjełczałe produkty też mogą mieć rakotwórcze właściwości.

Herbatę pijmy ostrożnie

Dietetyk ostrzega również przed spożywaniem nadmiernie gorących napojów. Herbata o temperaturze przekraczającej 60 st. C. może przyczyniać się do powstawania płaskonabłonkowego raka przełyku. Wrzosek rekomenduje, aby najpierw pozwolić napojowi ostygnąć i dopiero wtedy przystąpić do konsumpcji.

Dieta coraz częściej uznawana jest za kluczowy czynnik w profilaktyce chorób nowotworowych. Eksperci podkreślają, że świadomość zagrożeń związanych z wyborem produktów spożywczych może znacząco wpłynąć na ochronę zdrowia. Ostatecznie - jak przypomina Michał Wrzosek - "to, co jemy, ma realny wpływ na nasze szanse uniknięcia poważnych chorób w przyszłości".

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

cemat box 3cemat box 0
Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni