REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

SOLARIUM

# letniczka

07.05.2006 00:22

chciałbym pójść do solarium, ale niewiem gdzie?
które łóżko wybrać?
ze słyszenia wiem, że przy DH Tarchominn są niezłe?
a może te fikuśne (lecz strasznie drogo i podobno nieopala) przy kawiarence internetowej na książkowej?
pomocy....

# andrzej

07.05.2006 22:54

proponuję zerknąć do góry - najlepsze solarium jakie stworzyła natura. Trzeba tylko trochę odsłonić swoje ciałko.

# tola

12.05.2006 12:27

tylko nie idź do tego przy kafejce - ta debilka która tam siedzi wsadziła mnie na pierwszy raz na 8 minut. I oczywiście się spaliłam i mnie wszystko boli. Na dodatek chyba mają stare lampy, bo się w paski opaliłam - nogi po zewnętrznej stronie sa białe, a brzuch spalony. nie polecam!
A przy okazji jak znajdziesz jakieś godne polecenia solarium to napisz - muszę gdzieś te paski "doopalać"

REKLAMA

Matka_Sławka_z_Gdańska

12.05.2006 14:10

8 minut powiadasz ....
'' Miał już dziesięć lat, kiedy pewnego razu ośmioletnia wówczas siostra jego, Rozalia, strasznie zaniemogła, Jak się położyła z wieczora, to się jej na drugi dzień dobudzić było trudno. Ciało miała gorące, oczy błędne i gadała od rzeczy.
Matka z początku myślała, że dziewczyna przyczaja się; dała jej więc parę szturchańców. Ale gdy to nie pomogło, wytarła ją gorącym octem, a na drugi dzień napoiła wódką z piołunem. Wszystko na nic, a nawet gorzej, bo po wódce wystąpiły na dziewuchę sine plamy. Wtedy wdowa przetrząsnąwszy szmaty, jakie tylko były w skrzyni i w komorze, wybrała sześć groszy i wezwała na ratunek Grzegorzową, wielką znachorkę.
Mądra baba obejrzała chorą uważnie, opluła koło niej podłogę jak należy, posmarowała ją nawet sadłem, ale - i to nie pomogło.
Wtedy rzekła do matki:
- Napalcie, kumo, w piecu do chleba. Trza dziewczynie zadać na dobre poty, to ją odejdzie.
Wdowa napaliła w piecu jak się patrzy i wygarnęła węgle czekając dalszych rozkazów.
- No, teraz - rzekła znachorka - położyć dziewuchę na sosnowej desce i wsadzić ją w piec na trzy zdrowaśki. Ozdrowieje wnet, jakby kto .ręką odjął!
Istotnie, położono Rozalię na sosnowej desce (Antek patrzył na to z rogu izby) i wsadzona ją, nogami naprzód, do pieca.
Dziewczyna, gdy ją gorąco owiało, ocknęła się.
- Matulu, co wy ze mną robicie? - zawołała.
- Cicho, głupia, to ci przecie wyjdzie na zdrowie.
Już ją wsunęły baby do połowy; dziewczyna poczęła się rzucać jak ryba w sieci. Uderzyła znachorkę, schwyciła matkę obu rękami za szyję i wniebogłosy krzyczała:
- A dyć wy mnie spalicie, matulu!...
Już ją całkiem wsunięto, piec założono deską i baby poczęły odmawiać trzy zdrowaśki...
- Zdrowaś, Panno Mario; łaski pełna...
- Matulu! matulu moja!... - jęczała nieszczęśliwa dziewczyna. - O, matulu!...
- Pan z tobą, błogosławionaś ty między niewiastami...
Teraz Antek podbiegł do pieca i schwycił matkę za spódnicę.
- Matulu! - zawołał z płaczem - a dyć ją tam na śmierć zaboli!...
Ale tyle tylko zyskał, że dostał w łeb, ażeby nie przeszkadzał odmawiać zdrowasiek. Jakoś i chora przestała bić w deskę, rzucać się i krzyczeć. Trzy zdrowaśki odmówiono, deskę odstawiono.
W głębi pieca leżał trup ze skórą czerwoną, gdzieniegdzie oblazłą.
- Jezu! - krzyknęła matka ujrzawszy dziewczynę niepodobną do ludzi '' *
Widziiisz, Lala jakie mialas szczescie !
W procesie dydaktycznym wykorzystono fragment noweli Boleslawa Prusa pod tytulem "Antek"

# letniczka

13.05.2006 14:21

chyba Masz rację, wczorej byłam na łużku przy kafejce internetowej, na jakimś wielkim wynalazku i tak sobie.
Jednaj łużka z olejkami są super, człowiek się nie spieka jest ciałko ładnie opalone.

# opalona

15.05.2006 18:56

Nie polecam solarium przy ćmielowskiej (tego bliżej myśliborskiej) bo można się tam przypiec.Panienki oszczędzaja na dodatkowych osłonach z pleksi - moze po to żeby bylo szybciej i mocniej?

REKLAMA

# letniczka

19.05.2006 00:03

A co myslicie o lużkach stojących?

Matka_Sławka_z_Gdańska

22.05.2006 15:52

Na, na, na-na, na-na...
'' Mówią płonie stodoła płonie aż strach
Trzeszczy wszystko dokoła ściany i dach gorąco, że hej
Pobiegnij tam ze mną szkoda czasu , bo
stodoła płonie a w niej ludzie jacyś są,
Sołtys chyba już zwołał prawie pół wsi, pomagaj i ty.
Płonie stodoła, alarm trwa, jesteśmy na dnie.
Dlaczego właśnie ja miałbym brać w dudy miech?
Chwytam wiadro więc w dłonie biegnę co tchu i widzę tam co :
Płoną oczy i skronie, bawi się tłum, par chyba ze sto,
To sołtys swoją córkę za mąż dzisiaj dał
Do żonki pali się pan młody - chłop na schwał.
Zbrakło miejsca w mieszkaniu, ojciec i teść ugościć chciał wieś -
W swojej stodole zrobił bal, tańczyłem i ja....
Tak mogą płonąć stodoły każdego dnia...
Mówią płonie stodoła płonie aż strach
Trzeszczy wszystko dokoła ściany i dach gorąco, że hej
To sołtys swoją córkę za mąż dzisiaj dał
Do żonki pali się pan młody - chłop na schwał.
Zbrakło miejsca w mieszkaniu, ojciec i teść ugościć chciał wieś -
W swojej stodole zrobił bal, tańczyłem i ja....
Tak mogą płonąć stodoły każdego dnia... ''
...spiewal Czeslaw.

Matka_Sławka_z_Gdańska

13.09.2006 20:02

... widzisz Marian, jak to jest ?

REKLAMA

# kamillo

08.07.2021 09:57

Masz własny salon solarium i potrzebujesz namiar na dobrego dostawcy lamp do solarium? Wysokiej jakości lampy, o różnym natężeniu promieni UV dla trwałego i bezpiecznego opalanie, oferowane przez https://lampymagnum.pl to gwarancja długiego użytkowania oraz zadowolenia klientów z jakości opalenizny.
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025