REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Rdzenni Warszawiacy nie lubią przyjezdnych !

# Student UW

03.02.2005 16:03

A widzicie moje badania są prawdziwe .Potwierdza to OBOP.Przyjezdni nikt was nie lubi .Oto co dziś napisali w Gazecie Stołecznej !
Warszawiaków najbardziej denerwują przyjezdni
Brudna, chaotyczna, ale kochana, najnowocześniejsza w Polsce - tak o stolicy mówią przebadani przez TNS OBOP warszawiacy. - A co was tu najbardziej denerwuje? - spytano. - Przyjezdni. Bo zostają u nas na stałe
Warszawę szarpie antagonizm rdzenni-przyjezdni. - Zabierają nam miejsca pracy. Jeżeli przyjeżdżają ludzie, no, powiedzmy, z Krakowa i będą mieli dwoje, może troje dzieci, a w tym samym czasie ja również mam dwoje czy troje dzieci, to stanie się kiedyś tak, że moje dziecko nie będzie miało miejsca na studiach - opowiadają o swoich lękach rdzenni warszawiacy. Nie lubią przyjezdnych, odmawiają uznania ich za warszawiaków. Podkreślają, że w miasto trzeba wrosnąć.
Przyjezdni wcale nie chcą pretendować do miana warszawiaka. - Dla nich korzenie wyznaczają tożsamość. Nie zmienia to jednak faktu, że czują się mieszkańcami tego miasta i nie chcą być traktowani gorzej. Mają również świadomość, że współtworzą charakter stolicy - pisze w raporcie TNS OPBOP.
Badacze tego ośrodka w ramach zakończonego właśnie projektu badawczego "Co dalej z Warszawą?" przeprowadzili wywiady z czterema grupami warszawiaków:
* rdzennymi [fragmenty drukujemy poniżej - red.] - czyli urodzonymi w Warszawie;
* przyjezdnymi - przyjechali do stolicy jako dorośli;
* warszawką - bacznymi obserwatorami życia miasta;
* profesjonalistami - młodymi, nastawionymi na sukces.
Gdy TNS OBOP zapytał, co najbardziej przeszkadza rdzennym w przyjezdnych, usłyszał: "Że zostają tu na stałe. Że są tu tylko dla pieniędzy i jak dostaną lepszą ofertę, to uciekną, że nigdy się nie zasymilują". - To klasyczna postawa obronna. Rdzenni wyrażają w niej obawę o swoje miejsca pracy i tożsamość miasta - tłumaczą badacze.
Antagonizm wycisza się, gdy rdzenni i przyjezdni spotykają na swojej drodze mieszkańca innego miasta. Wtedy i jedni, i drudzy demonstrują dumę z tego, że mieszkają w stolicy. - Warszawa to najnowocześniejsze miasto w Polsce. Tu są największe możliwości - mówią zgodnie.

# gosc

04.02.2005 00:43

Ty masz chyba niezłe kompleksy, student.
Może idź już na rekonesans do pośredniaka?

# przyjezdny

04.02.2005 08:03

Te badania świadczą tylko i wyłącznie o poziomie warszawiaków.

REKLAMA

# malkontent

04.02.2005 08:19

przyjezdny ty chamie bez szkoły, schowaj buty z korytarza to pogadamy

# przyjezdny

04.02.2005 10:28

... właśnie o takim poziomie mówiłem ...

# clcx

04.02.2005 12:54

Nie zapominajcie o kupnie seicento na raty, instalacji warszawskich rejestracji i "wożenia" sie po swoich wsiach ;) Pozdrawiam

REKLAMA

# malkontent

04.02.2005 15:27

nie zapominamy, są jeszcze rzecz jasna inne aspekty bycia wiejskim mieszkańcem nowodworów, lanosy i matizy na raty, parkowanie na topolowej, buty na korytarzu, pęd do kariery za małe pieniądze itd, ale przecież niedawno o tym już było, no nie?

# Mieszkaniec

04.02.2005 15:55

Czy znawcy rynku rodzimej produkcji samochodowej mówią z pozycji sfrustrowanych użytkowników MZA, czy z poziomu królewiczów, posiadaczy pięknych aut, zakupionych za "gotówkie" wyprowadzaną przez tatusia z jakiegoś urzędu ?
Jeśli jest "full wypas bryka", to może być tylko drugi wariant, bo królewicze z taką umysłowością rzadko samodzielnie trafiają w rejony wyższych płac.

# tomaszkiewicz

04.02.2005 17:51

ubierz jeszcze krawat na dres i............. nie zapomnij o identyfikaterze

REKLAMA

# Yogi

04.02.2005 19:38

Juz na sam wiecznie odgrzewany temat mozna sie zzygac, co dopiero po przeczytaniu niektórych postow. Nauczcie sie ludzie zyc razem lub obok siebie bez poczucia wyzszosci lub kompleksow a przede wszystkim bez wrogosci do wszystkiego co inne. Prosta dewiza na codzien: zyj i pozwol zyc innym.

# przyjezdny

04.02.2005 19:47

Ja do malkontenta i studenta. Leczcie się. Co do chamstwa to każdy kto poczyta troszkę to sam się przekona kto ma więcej z chama, ale to nie mi oceniać. Wykształcenie? Chyba akurat z twojej piany z pyska wynika że masz pewnie raptem podstawowe więc usiądź i zamilcz. I nie ty mi tu będziesz decydował gdzie mam mieszkać, czym jeździć i za ile pracować.
A tak na marginesie, chociaż dla mnie to bez różnicy skąd kto pochodzi, bo ważniejsze kto co sobą reprezentuje, ale czekam na publikację Gazety dalszej części ankiety. Tam będzie opinia przyjezdnych i mieszkańców całej Polski o warszawiakach. Wtedy takim malkontentom polecam lekturę.

# Student UW

04.02.2005 20:46

O odezwal sie jakis przyjezdny. Raptem sprzedalem pole i stodole ,a juz tak sie mądrzy. Skad taki przyjezdny ma wiedze ? Pewnie czyta Fakt za 1 zl !
Na czesc przyjezdnych ulozylem wierszyk !
Sprzedalem pole ,stodołe sprzedałem.
Na nowego Lanosa pieniazki zebrałem.
Mieszkanie w Warszawie tanio wynajmuje.
I rdzennym mieszkancom opinie wciaz psuje.
Historii Warszawy nawet nie pojmuje.
A buty przed wejsciem ciagle chomikuje.

REKLAMA

# przyjezdny

04.02.2005 21:06

Aby patrzeć jak jeszcze malkontent zaraz intelektem błyśnie...

# gosc

04.02.2005 22:55

Intryguje mnie trochę skąd wy wzieliście te buty na korytarzu?
Oglądacie jakieś kroniki filmowe, czy co?

# aa

04.02.2005 23:05

Ależ wy wszyscy jesteście zakompleksieni na punktcie Stolicy.
Dajcie sobie ludzie siana

REKLAMA

# clcx

04.02.2005 23:35

aa - musiał byś tam trochę ze swojej obory użyczyć tego siana ;) Pozdrawiam

# aa

05.02.2005 01:28

clcx- gdybym był ze wsi to bym Ci dał cały stóg

# Webster

05.02.2005 13:07

aa: ale nie dasz bo obórkie sprzedałeś, "kłonia tyż", i teraz seicento na warszawskiej blasze śmiga po Króżewnikach z Tobą za "fajerom"...

REKLAMA

# Tomaszkiewicz

05.02.2005 18:52

czy my6ślisz że jazda na warszawskich blachachto taka radocha. Ja osobiście4 się tego wstydzę

# clcx

05.02.2005 21:57

Tomaszkiewicz - wstydzisz się tego gdyż jesteś burakiem. Czemu nie zainstalujesz swoich prawdziwych rejestracji z Suwałk? ps. montujesz je na zadzie czy łbie swojego "kŁonia" i gdzie go tankujesz bo nie znam żadnych sianodajni ;) Pozdrawiam

# tomaszkiewicz

08.02.2005 18:48

głupia sprawa , ale nie jestem burakiem, tylko wstyd mi za takich warszawiaków, którzy mają kompleks własnej osobowości. zastanawiam sie czemu w Krakowie czy Wrocławiu nikt nikomu nie wypomina ze nie pochodzi z tych miast?

REKLAMA

# aa

08.02.2005 21:58

webster: obórki nie miałem i nie mam, seicento już od dawna nie jeżdżę.
Ciekaw jestem jak długo jeszcze będziecie na tym forum udawadniać sobie wyższość Króżewników nad Warszawą i odwrotnie???

# tomaszkiewicz

09.02.2005 14:40

czasami poskubię sobie słomkę z twoich bucików

# qqqqqqq

10.02.2005 19:44

Kurwa
Cipa
Huj
Pizda
Pedał
mszg

REKLAMA

# clcx

11.02.2005 02:49

qqqqqqq - co do tych pedałów to nie przeginaj :) Zrób lepiej dodatkowa listę zboczeńców jak chcesz ich wymieniać. Pozdro
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA