REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

nowe inwestycje JWD

# Dorota od Michasia

12.07.2003 22:23

Czy ktoś z Was zwrócił uwagę na jedną z nowych inwestycji naszego kochanego dewelopera JWD - będzie to osiedle domków jednorodzinnych przy ul. Marcina z Wrocimowic. To przecież w samym środku lasu za Nowodworami, przed osiedlem DW. Czyli sporo drzewek pójdzie do kominka pani Blidy, oj sporo...

# NN

15.07.2003 20:10

Zgroza, zgroza... Do tego sama ulica Marcina z Wrocimowic, kończąca się ślepo ale jednak do niedawna łąką, teraz kończy się drutami ogrodzenia. Ktoś zakupił łąkę i już tam nikogo nie wpuści! Jeszcze jedno urokliwe miejsce Białołęki przechodzi w ręce jakiegoś "inwestora". Takie czasy - wyrywania co ładniejszych kawałków gruntu i grodzenia!

# Historyk-wyjątkowo

15.07.2003 21:57

Tak sobie skojarzyłem, że rewolucja angielska w XVII wieku prowadzona była pod hasłem m.in. zakazu grodzenia. A mówiąc poważnie, to problem chyba nie w tym, że przychodzą inwestorzy i zasiedlają leżące odłogiem tereny, ile jak to robią. Nie wiem, czy istnieją prawne możliwości, które by nie tylko ograniczyły wysoką zabudowę, ale również i nadmiernie zwartą. Mam wrażenie, że popełnia się ten sam bład, co w latach 60 - buduje się dużo mieszkań o bardzo krótkim okresie tzw. życia społecznego.

REKLAMA

# Matt Riggs

16.07.2003 23:30

Jak krótki jest okres "tzw. zycia społecznego" ? Czy chodzi ci o zabudowę typu gomółkowskiego ? Ta jak widać czuje się jeszcze nieźle.

# Vladymir

16.07.2003 23:56

Taaak ?!!!! A co się tam obecnie dzieje ? Całe osiedle "Za Zelazną Bramą", to zdewastowane slumsy, zamieszkiwane przez Wietnamczyków i wynajmowane przez agencje towarzyskie, czy to oznacza, że to siedle czuje się dobrze ? Gratuluję dobrego samopoczucia !!!

# historyk-wyjątkowo

17.07.2003 00:01

A gdzie to budownictwo się sprawdziło społecznie (pomijam kwestie estetyczne, bo styl i projekty były lepsze niż w czasach gierkowskich i raczej niż obecnie), albo jeśli lokowane było na obrzeżach to się "zeslumsiło", albo mieszkają tam starsi ludzie (przeważnie samotne wdowy), którzy zasiedlili swoje M jako trzydziestolatkowie w latach 60. Te mieszkania zapoczątkowały rozbicie struktur rodzinnych w Polsce iokazały się zupełnym niewypałem w mniejszych miastach (wielkie metropolie i tak atomizują, choć Białoęka miała szansę być alternatywą dla reszty W-wy)

REKLAMA

# Matt Riggs

17.07.2003 00:22

Trudno polemizować z faktami. Powtarzam: czują się nieźle, czyli istnieją. Mnie trudno zrozumieć fakt budowy takich bloków jak te Za Żelazną Bramą, choc pewnie dzięki temu oszołomowi Gomółce i jego (a tak naprawdę innych pomysłom) ludzie w latach 60-tych dostawali własne M, a to jakiej to było jakości to inna sprawa. Tylko nie posądźcie mnie o apoteozę tamtych czasów, bo się obrażę (śmiertelnie).

# Kotkaa

17.07.2003 09:28

Akurat osiedle Za Żelazną Bramą to jedna z bardziej udanych Gomułkowskich inwestycji. Zresztą ogólnie architektonicznie okres Gomułki był niezły. Problem polegał na tzw. budownictwie oszczędnościowym (np. osiedle Faelbet przy Marywilskiej czy niektóre ukryte bloki w okolicach Za Żelazną Bramą), gdzie wszystkie kuchnie były ślepe, a jedna łazienka przypadała na kilka mieszkań...
Swoją drogą, jak patrzę na osiedla JW, to troszkę mi to budownictwo oszczędnościowe przypominają. Np. otwarta kuchnia to w JW chyba norma (a mam wrażenie, że moda na otwieranie kuchni lansowana przez czasopisma wnętrzarskie mogła być sponsorowana)
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl