# Alchemik 19.04.2017 14:55 |
|
"- Najgorsze jest to, że większość mieszkańców Jelonek uważa, że jakiekolwiek zmiany są tu niepotrzebne - pisze nasz czytelnik. ", czytelnik nie rozumie tego że dla kogoś kto mieszka tu "od zawsze" kto się tu wychował, Hala Człuchowska i jej otoczenie mimo iż ciut archaiczne mają swój klimat, stanowią integralna tkankę Jelonek i nie ma potrzeby na siłę tego unowocześniać.
|
# Ryfers 19.04.2017 15:01 |
|
Ale to jest nasza Yelonkowska Kinszasa i developerom guzik do tego. Mniemam, że to oni ostrzą sobie pazury na te działki..
|
# Aniutek 19.04.2017 15:11 |
|
Rety !!!! Niedość że już wszystko niszczą to nawet do Hali naszej się czepiają
|
# yelonka 19.04.2017 15:18 |
|
nigdy Jelonek nie traktowałam jako miejsca bez zieleni :)
gdyby ktoś się rozejrzał to by zobaczył coś więcej, zaraz za halą przy przychodni jest zieleń, pewnie stwórzmy miejsce nie wyróżniające się niczym, betonową dżunglę :( co do przystanku do proszę należy miasta niech poszerza :) |
# Stare Bemowo 19.04.2017 16:06 |
|
I co z tego. Hala Wola to część jelonek. Jest to pewien symbol. Jak Plac Wilsona dla Zoliborza czy Pedet dla Woli.
Proponuje artykuł o gazociągu, który ma iść przez Łosiowe Błota i Kalinową Łąkę..... |
# Magdalaena 19.04.2017 16:22 |
|
Hala jest fajna, bo użyteczna - tzn. można tam przyjechać i zrobić spore zakupy - warzywa, ciuchy, gospodarstwo domowe. W dodatku tuż obok jest przychodnia, biedronka, pepco, kawałek dalej kościół.
A jeśli nie ma np. kawiarni to chyba tylko dlatego, że nikt jej nie potrzebuje, o czym świadczy mały ruch na stolikach koło stoiska cukierniczego. Zdarzało mi się wypić tam kawę, ale tylko wtedy jeśli wcześniej szłam na czczo na badania. Gdyby zrobić śliczne budki i ławeczki, to okazałoby się, że nie ma już miejsc parkingowych, a w budkach wzrosły ceny, więc nie ma sensu przyjeżdżać. |
# Beba 19.04.2017 17:21 |
|
Ani Hali, ani bazarku przy niej proszę nie ruszać. Są nasze, swojskie. Jednego bazarku już nas pozbawiono, teraz stoi tam blok bez życia.
|
# Tamtejsza 19.04.2017 17:43 |
|
#Alchemik napisał(a) 19.04.2017 14:55 POPIERAM! Po co na siłę budować kolejne "centrum" w naturalnym miejscu spotkań? Komu przeszkadza, że mieszkańcy Yelonek mają gdzie pogawędzić o pogodzie i wymienić między sobą osiedlowe nowinki, czy nawet plotki ?-)"-(...) większość mieszkańców Jelonek uważa, że jakiekolwiek zmiany są tu niepotrzebne - pisze nasz czytelnik. ", (...) Hala Człuchowska i jej otoczenie mimo iż ciut archaiczne mają swój klimat, stanowią integralna tkankę Jelonek i nie ma potrzeby na siłę tego unowocześniać. |
# Karolina123 19.04.2017 20:18 |
|
To ja poproszę o doinwestowanie centrum lokalnego na
Bemowie może być na skrzyżowaniu ul. Powstańców Śląskich z ul. Żołnierzy Wyklętych/ Wrocławską albo dalej z ul. Piastów Śląskich; a może okolic Nowego Bemowa - Serdecznie ZAPRASZAMY |
# (dg) 19.04.2017 22:00 |
|
#Stare Bemowo napisał(a) 19.04.2017 16:06 http:// tustolica.pl/ rura-z-gazem-przetnie-bemowo- nie-da-sie-ominac-lasu _74192Proponuje artykuł o gazociągu, który ma iść przez Łosiowe Błota i Kalinową Łąkę..... Bardzo proszę. |
# tomek300 19.04.2017 22:09 |
|
Ręce precz od naszej hali
|
# Emerytka 19.04.2017 22:42 |
|
"Stacje metra są na tyle daleko, że trzeba będzie do nich dojechać". Nie. Stacje metra są na tyle daleko, że Jelonki potrzebują odrębnej komunikacji do Śródmieścia. Z Borowej Góry tramwaj do Górczewskiej jedzie około 6-8 minut. W takim czasie autobus 506 potrafił dojechać nawet do ulicy Redutowej. Dlaczego władze miasta i dzielnicy stale dążą do pogorszenia warunków życia na Jelonkach? Rozumiem, że teraz na celowniku jest nasz bazarek? A gdzie przepraszam bardzo materiał na temat komunikacji miejskiej, opisujący rozwiązania Pana inżyniera zaproponowane na głośnych konsultacjach z ZTM?
|
# Chochoł 19.04.2017 23:00 |
|
#Emerytka napisał(a) 19.04.2017 22:42 Rzeczywiście, Redaktor Gadomski miał napisać o Planie Inżyniera.A gdzie przepraszam bardzo materiał na temat komunikacji miejskiej, opisujący rozwiązania Pana inżyniera zaproponowane na głośnych konsultacjach z ZTM? |
# Anka z Płatniczej 19.04.2017 23:01 |
|
#Emerytka napisał(a) 19.04.2017 22:42 Słuszne spostrzeżenie. Aksjomat."Stacje metra są na tyle daleko, że trzeba będzie do nich dojechać". Nie. Stacje metra są na tyle daleko, że Jelonki potrzebują odrębnej komunikacji do Śródmieścia. |
# Estetyk z Bemowa 20.04.2017 02:06 |
|
Oczywiście, że wielu mieszkańcom ten syf nie przeszkadza, bo są zsowietyzowani. Wychowali się na tym szarym blokowisku, zawsze chodzą na zakupy na ten bazar w okół hali i przyzwyczaili się, że tak syfiaste jest ich otoczenie. Ale są też ludzie o wyższych potrzebach estetycznych, ludzie nie zsowietyzowani i do takiego sortu mam przyjemność przynależeć.
Mnie razi okropność tego miejsca. Nawet nie sama hala, ile jej otoczenie w postaci dzikiego handlu. Ulica Człuchowska jest regularnie zastawiona przez parkujące dostawczaki handlarzy. A jakie to dostawczaki? Przerdzewiałe rupiecie, których dowody rejestracyjne należy pozabierać. Stan technicznych tych rupieci handlarskich najlepiej ilustrują wszechobecne plamy oleju na chodnikach zamienionych w dziki bazar w okół hali. Wszystko zasyfione olegem wyciekającym z rupieci dostawczaków. Tak wygląda ten wspaniały, rodzimy, polski handel. Ja bym ten cały bazar i całą tę halę wyburzył tak, jak wyburzono dawny komisariat MO przed poszerzeniem Powstańców. |
# Czytelniczka z Borowej Góry 20.04.2017 06:37 |
|
Irytuje mnie oklepany termin szare blokowisko. Bloki na Jelonkach, poza dwoma budynkami z surowej płyty (Legendy 2 i Sucharskiego 4) nigdy nie były szare. Dzisiaj doskwiera nam raczej ich pstrokacizna. To męczy. Męczy również koszmarek architektoniczny z niegdysiejszą Stokrotką w pasażu i jego otoczenie. Z Halą Wola bezpośrednio sąsiadują jednak bloki mojego osiedla. O ile moja spółdzielnia mimo wszystko panuje nad estetyką i kolorystyką domów, o tyle osiedla Górczewska i Lazurowa zdecydowanie nie. Estetyka samej Hali bardzo się pogorszyła, kiedy obito ją szarą blachą. Pozdrawiam i życzę więcej rozsądku.
|
# Madzik 20.04.2017 16:55 |
|
Karuzele zniszczyli teraz na halę czas
|
# Bemowianka. 20.04.2017 17:45 |
|
Przy Lazurowej już zrobili porządki, wystarczy. W buty sobie wsadźcie te swoje unowocześnienia. Jak zbudujecie nowe centrum to ani klimatu ani cen nie będzie...
|
# MDM 21.04.2017 18:01 |
|
Hala jest super! Nie ruszać!
|
# Estetyk z Bemowa 25.04.2017 11:58 |
|
Zapraszam buractwo na Waliców 12 , niecały kilometr od centrum Warszawy.
Tam nikomu to nie przeszkadza od 1945r. |
# Yelena 08.05.2017 14:21 |
|
Ciekawe, że te pomysły zmian nie wychodzą wcale od mieszkańców...Może jednak warto póść na zebranie do Ratusza i dowiedzieć się na co władze Bemowa koniecznie chcą wydać pieniądze mieszkańców i powiedzieć co myślimy o tym. Ja lubię Halę Wola i bazar taki jaki jest i nie dam się wprawić w kompleksy.
|
LINKI SPONSOROWANE