Nasi przedsiębiorcy

Robert Piwoński przy ceramicznym piecu, fot. Monika Chylak Photography
Flagowy pytlowy. Zdrowy chleb Piwońskich
Sztandarowym produktem Piwońskich, najsłynniejszej lokalnej piekarni, jest chleb pytlowy - 100% żytni na prawdziwym zakwasie, bez dodatku mąki pszennej i drożdży.
- Zakwas na chleb pytlowy jest wyjątkowo starannie hodowany - przechodzi przez pięć faz fermentacji, a cały ten proces zajmuje 21 godzin. Dzięki temu chleb pytlowy ma niski indeks glikemiczny - po jego spożyciu utrzymuje się uczucie sytości i stały, umiarkowany poziom cukru we krwi, co skutecznie zapobiega napadom głodu - opowiada Małgorzata Piwońska.
Chleb pytlowy, podobnie jak pozostałe produkty Piwońskich, wypiekany jest w ceramicznym, przedwojennym piecu, którego ściany mają prawie metr grubości. Chleb trafia na początku do najniższej komory, tzw. komory zapiekowej, w której panuje temperatura 240°C, a po dwudziestu minutach przerzucany jest długą, drewnianą łopatą do najwyższej komory, zwanej wdzięcznie "jaskółką", w której już powoli się dopieka w niższej temperaturze. - Wypieki z takiego pieca mają niepowtarzalny smak oraz delikatną, a jednocześnie chrupiącą skórkę. Dzięki tradycyjnej recepturze, przedłużonej fermentacji, doświadczeniu i ciężkiej pracy piekarzy, chleb nie tylko jest smaczny, ale przede wszystkim zdrowy - podkreśla Małgorzata Piwońska.
Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88
Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.
Sklepy firmowe:
Łomianki Warszawska 95A
Warszawa, Leopolda Staffa 2,
Warszawa, Bazarek Marymont
Facebook: Piekarnia Piwoński
Ten chleb na drugi dzień nie nadaje się do jedzenia
Ten chleb na drugi dzień nie nadaje się do jedzenia
Ten chleb na drugi dzień nie nadaje się do jedzenia
Dobra piekarnia nie potrzebuje takiej szm.acianej reklamy, paradoksalnie świadczy to o braku klientów i prawdopodobnie o kiepskiej jakości świadczonych usług. Nie polecam .

https://imgbbb.com/image/emzjZ
więcej