Flagowy pytlowy. Zdrowy chleb Piwońskich
15 września 2017
Sztandarowym produktem Piwońskich, najsłynniejszej lokalnej piekarni, jest chleb pytlowy - 100% żytni na prawdziwym zakwasie, bez dodatku mąki pszennej i drożdży.
- Zakwas na chleb pytlowy jest wyjątkowo starannie hodowany - przechodzi przez pięć faz fermentacji, a cały ten proces zajmuje 21 godzin. Dzięki temu chleb pytlowy ma niski indeks glikemiczny - po jego spożyciu utrzymuje się uczucie sytości i stały, umiarkowany poziom cukru we krwi, co skutecznie zapobiega napadom głodu - opowiada Małgorzata Piwońska.
Chleb pytlowy, podobnie jak pozostałe produkty Piwońskich, wypiekany jest w ceramicznym, przedwojennym piecu, którego ściany mają prawie metr grubości. Chleb trafia na początku do najniższej komory, tzw. komory zapiekowej, w której panuje temperatura 240°C, a po dwudziestu minutach przerzucany jest długą, drewnianą łopatą do najwyższej komory, zwanej wdzięcznie "jaskółką", w której już powoli się dopieka w niższej temperaturze. - Wypieki z takiego pieca mają niepowtarzalny smak oraz delikatną, a jednocześnie chrupiącą skórkę. Dzięki tradycyjnej recepturze, przedłużonej fermentacji, doświadczeniu i ciężkiej pracy piekarzy, chleb nie tylko jest smaczny, ale przede wszystkim zdrowy - podkreśla Małgorzata Piwońska.
Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88
Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.
Sklepy firmowe:
Łomianki Warszawska 95A
Warszawa, Leopolda Staffa 2,
Warszawa, Bazarek Marymont
Facebook: Piekarnia Piwoński