Błonnik działa jak miotełka
2 grudnia 2004
Masz problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, cierpisz na zaparcia, wzdęcia albo biegunki? Jedz błonnik.
|
Roślinne włókienka
Błonnik to mikroskopijne włókienka, z których zbudowane są ścianki komó-rek roślinnych. Mimo że nie ma prawie żadnej wartości odżywczej i minimalną kaloryczną - zarówno jego rozpusz-czalna jak i nierozpuszczalna postać - pomaga utrzymać zdrowie. Błonnik rozpuszczalny występuje w owocach, jarzynach, mące owsianej, orzechach i warzywach strączkowych. Błonnik nierozpuszczalny - m.in. w ziarnach i zbożach. Co prawda łączy się co z wodą, ale nie pęcznieje w niej. Błonnik ten nie jest trawiony, ponieważ ludzkie enzymy nie są w stanie go rozłożyć, nie ulega prawie żadnym zmianom w układzie trawiennym. Gdy błonnik napęcznieje w żołądku, sprawia, że nie odczuwamy głodu i możemy nie jeść innych produktów.Gotowe preparaty
Błonnik dostępny jest także w postaci gotowych preparatów (działają odchu-dzająco). Można je stosować po konsultacji z lekarzem. Jest to konieczne, ponieważ duża, jednorazowa dawka błonnika może zmniejszać skuteczność innych leków, na przykład doustnych środków antykoncepcyjnych i leków obniżających poziom cholesterolu. Kapsułki z błonnikiem po nasyceniu wodą znacznie zwiększają objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach. Dlatego można je przyjmować tylko zgodnie ze wskazówkami lekarza. Niektórzy naukowcy zalecają spożywanie błonnika wyłącznie w naturalnej postaci.Co za dużo, to nie zdrowo
Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażniać żołądek.Nadmierne spożycie błonnika może zaburzyć wchłanianie przez organizm ważnych składników mineralnych - wapnia i żelaza. Specjaliści podkreślają, że przestrzeganie dziennej normy spożywania błonnika (18 g), nie powinno zakłócać prawidłowego wchłaniania przez organizm składników mineralnych. Ważne jest także, by jeść różne rodzaje błonnika, a nie tylko jeden - na przykład otręby. Warto pamiętać, że głównym źródłem obu rodzajów błonnika - rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego - są otręby i pełne ziarna zbóż, zaś wyjątkowo cennym - suszone owoce (morele, figi, śliwki, banany).