REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  4 kwietnia 2008

Dzik w płatkach róży.

REKLAMA

Smak dziczyzny zależy w głównej mierze od zrobienia dobrej zalewy i sposobu trzymania w niej mięsa. Gorąco zachęcam Państwa, aby robiąc zalewę i peklując w niej mięso używać świeżych przypraw oraz trzymać mięso w kamiennym garnku.
Składniki zalewy:
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 10-12 ziaren pieprzu
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 12-14 ziaren jałowca
- 1 cebula

Składniki na potrawę:
- 2 kg mięsa z dzika (najlepiej szynka)
- 1 cebula
- 150 g słoniny
- 6 łyżek konfitury z róży
- sól, pieprz
- 0,5 l śmietany 22%
- 1 szklanki wina białego pół wytrawnego



Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy razem z przyprawami do wina i zagotowujemy. Odkładamy z palnika, aby schłodzić. Mięso przed włożeniem do garnka ugniatamy ręką. Następnie chłodną zalewą polewamy mięso, przykrywamy lnianą ścierką i odkładamy garnek w chłodne miejsce. Mięso trzymamy minimum trzy dni, najlepiej jednak 4-5 dni, co jakiś czas przekładając je w garnku. Gdy mamy świeże mięso, wówczas czynność należy przedłużyć nawet do tygodnia.

Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z przypraw i osuszamy. Następnie solimy i pieprzymy. Słoninę kroimy w cienkie płaskie plastry i obkładamy nimi dzi-ka. Na roztopiony smalec w patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i prze-smażamy mięso z każdej strony. Z zalewy odcedzamy otrzymany sos, a przypra-wami obkładamy dzika i układamy w rondlu najlepiej w tzw. gęsiówce. Do nagrza-nego piekarnika wkładamy mięso i dusimy przez 90 minut polewając mięso od cza-su do czasu sosem z zalewy. Mięso trzymamy jeszcze przez 2-3 godziny w piekar-niku i jeszcze ciepłe kroimy pod kątem ok. 45° do włókien na plastry. Wybieramy słoninę a całą pozostałość miksujemy. Do tak otrzymanego sosu dodajemy śmie-tanę oraz wino i układamy pokrojone mięso najlepiej w żaroodpornym naczyniu. W temperaturze ok. 180° podgrzewamy przez ok. 30 minut. W połowie procesu mięso pokrywamy konfiturą z róży.

Do mięsa najlepiej pasują kopytka lub kluski śląskie oraz buraczki lub żura-wina, no i oczywiście lampka czerwonego wina wytrawnego najlepiej tego samego co użytego do zalewy.

Smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Kup bilet

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

City Break
City Break

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA