REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0
Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  4 kwietnia 2008

Dzik w płatkach róży.

REKLAMA

biedronka021 2
Smak dziczyzny zależy w głównej mierze od zrobienia dobrej zalewy i sposobu trzymania w niej mięsa. Gorąco zachęcam Państwa, aby robiąc zalewę i peklując w niej mięso używać świeżych przypraw oraz trzymać mięso w kamiennym garnku.
Składniki zalewy:
- 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 10-12 ziaren pieprzu
- 7-8 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 12-14 ziaren jałowca
- 1 cebula

Składniki na potrawę:
- 2 kg mięsa z dzika (najlepiej szynka)
- 1 cebula
- 150 g słoniny
- 6 łyżek konfitury z róży
- sól, pieprz
- 0,5 l śmietany 22%
- 1 szklanki wina białego pół wytrawnego



Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy razem z przyprawami do wina i zagotowujemy. Odkładamy z palnika, aby schłodzić. Mięso przed włożeniem do garnka ugniatamy ręką. Następnie chłodną zalewą polewamy mięso, przykrywamy lnianą ścierką i odkładamy garnek w chłodne miejsce. Mięso trzymamy minimum trzy dni, najlepiej jednak 4-5 dni, co jakiś czas przekładając je w garnku. Gdy mamy świeże mięso, wówczas czynność należy przedłużyć nawet do tygodnia.

Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z przypraw i osuszamy. Następnie solimy i pieprzymy. Słoninę kroimy w cienkie płaskie plastry i obkładamy nimi dzi-ka. Na roztopiony smalec w patelni wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i prze-smażamy mięso z każdej strony. Z zalewy odcedzamy otrzymany sos, a przypra-wami obkładamy dzika i układamy w rondlu najlepiej w tzw. gęsiówce. Do nagrza-nego piekarnika wkładamy mięso i dusimy przez 90 minut polewając mięso od cza-su do czasu sosem z zalewy. Mięso trzymamy jeszcze przez 2-3 godziny w piekar-niku i jeszcze ciepłe kroimy pod kątem ok. 45° do włókien na plastry. Wybieramy słoninę a całą pozostałość miksujemy. Do tak otrzymanego sosu dodajemy śmie-tanę oraz wino i układamy pokrojone mięso najlepiej w żaroodpornym naczyniu. W temperaturze ok. 180° podgrzewamy przez ok. 30 minut. W połowie procesu mięso pokrywamy konfiturą z róży.

Do mięsa najlepiej pasują kopytka lub kluski śląskie oraz buraczki lub żura-wina, no i oczywiście lampka czerwonego wina wytrawnego najlepiej tego samego co użytego do zalewy.

Smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

biedronka020 2

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 3smaki zycia 2024-09-03 0
Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

biedronka019 1biedronka019 2

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

cemat box 2cemat box 0

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni