REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Zapomniana kuchnia polska

Patelnia rozmaitości.

REKLAMA
Sezon na grzyby trwa, pomyślałem sobie, aby przedstawić Państwu przepis na wy-korzystanie kurek do znakomitej potrawy, którą można podać gościom na różne okazje.

Potrawa jest godna zapamiętania, bo gdyby spytać smakoszy grzybów, co można przyrządzić z kurek, na pewno odpowiedzą - jajecznicę, a później mieliby duży problem, żeby coś dodać. Muszę też na wstępie dodać, że aby potrawa w peł-ni się udała, potrzebna jest zwykła metalowa patelnia, dzięki której potrawa osiąga swój specyficzny zapach, wygląd i smak. Obecnie nawet w czterogwiazdkowych restauracjach niektóre potrawy podaje się na takich zwykłych patelniach, oczywiś-cie z jednym wyjątkiem - zamiast długiej rączki jest krótka i zagięta, najczęściej stylizowana.

Składniki:
- 0,5 kg świeżych kurek
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 cebula
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej lub podwawelskiej
- 4-5 średnich ziemniaków
- 10 dag sera żółtego (najlepiej edamski)
- 5 jajek wiejskich
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie w mundurkach. Kurki po umyciu i pokro-jeniu na części (jeśli małe kurki, to w całości) wrzucamy na patelnię, na której to pokrojony w drobną kostkę boczek jest już w połowie usmażony. Uwaga: jeśli uży-jemy boczku zbyt chudego, to należy dodać trochę oleju aby kurki się nie przypa-liły. Na bardzo małym ogniu dusimy kurki przez 10 minut. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki, dodajemy do kurek i znów dusimy przez 5 minut. Gdy cebu-la będzie miękka, wykładamy całą zawartość z patelni do oddzielnego naczynia za wyjątkiem sosu, który powstał po duszeniu. Ostudzone ziemniaki kroimy w plastry (polecam razem ze skórką, w której jest najwięcej witamin) i układamy na patelni z pozostawionym sosem. Patelni nie zdejmujemy podczas robienia całej potrawy z palnika, zatem ziemniaki trzeba przygotować odpowiednio wcześniej. Na dużej pa-telni powinniśmy uzyskać dwie warstwy ziemniaków, jednak każdą warstwę należy obsmażyć oddzielnie, a gdy już będziemy obsmażać drugą stronę ostatniej warstwy lekko solimy ją i przykrywamy tym, co wcześniej udusiliśmy, dzieląc zawartość na dwie części. Następnie układamy drugą warstwę ziemniaków, znów solimy i wykła-damy pozostałą część uduszonych składników.

Ser żółty kroimy w kostkę i dodajemy do roztrzepanych jaj, wymieszanych z mlekiem, śmietaną i pieprzem i zalewamy tym całą potrawę. Gdy jajka zaczną się powoli ścinać możemy przykryć patelnię zaglądając do niej co jakiś czas, aby nie dopuścić do całkowitego ścięcia się sosu jajecznego. Potrawę podaje się na tej samej patelni, na której była ona robiona posypując ją szczypiorkiem.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz


  • Poleć
  • Udostępnij
  • Polub Tu Wawer




Ten tekst nie ma jeszcze komentarzy na forum. Twój może być pierwszy...


  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 



REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA


więcej
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA

Najczęściej czytane

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Wyprzedaż -55%!
REKLAMA
Nowości do -45%
REKLAMA

Najnowsze wydanie

© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA