Zapomniana kuchnia polska
15 grudnia 2006
Kaczka z jabłkami.
Składniki:
- duża kaczka
- włoszczyzna
- 4 duże jabłka
- 3 cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżka karmelu
Włoszczyznę należy zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Następnie zblanszować i zagotować. Do gotujących się warzyw wkładamy pokrojoną na części kaczkę, najlepiej bez dużych kości. W międzyczasie do rondla wrzucamy 4 duże jabłka, najlepiej złota reneta (kruche, kwaskowe) oraz drobno pokrojone cebule i zale-wamy rosołem z gotującej się kaczki. Dusimy jabłka aż się rozgotują pod przy-kryciem. Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je i trochę ostudzić. Na patelni topimy masło i mieszamy z mąką dodając troszkę rosołu z kaczki. Gdy się zaru-mieni dodajemy karmel. Jabłka i cebulę miksujemy, następnie zalewamy z sosem z patelni. Następnie kaczkę wkładamy do brytfanny i zalewamy ją otrzymanym sosem tak, aby nie wystawało mięso. Wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Kaczkę podajemy obowiązkowo z żurawiną lub borówkami oraz klu-seczkami kładzionymi.
Smacznego!
Jarosław Adamkiewicz