REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  15 grudnia 2006

Kaczka z jabłkami.

REKLAMA

Ostatnio słowo "kaczka" stało się bardzo popularne w Polsce, dlatego też postano-wiłem przedstawić Państwu potrawę typowo staropolską - kaczkę z jabłkami. Kaczkę duszoną z jabłkami podawano głównie na dworach szlacheckich i stanowiła ona uzupełnienie do dania głównego, którym zwykle był dzik lub prosię nadziewane jabłkami.
Składniki:

- duża kaczka
- włoszczyzna
- 4 duże jabłka
- 3 cebule
- łyżka masła
- łyżka mąki
- łyżka karmelu

Włoszczyznę należy zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Następnie zblanszować i zagotować. Do gotujących się warzyw wkładamy pokrojoną na części kaczkę, najlepiej bez dużych kości. W międzyczasie do rondla wrzucamy 4 duże jabłka, najlepiej złota reneta (kruche, kwaskowe) oraz drobno pokrojone cebule i zale-wamy rosołem z gotującej się kaczki. Dusimy jabłka aż się rozgotują pod przy-kryciem. Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je i trochę ostudzić. Na patelni topimy masło i mieszamy z mąką dodając troszkę rosołu z kaczki. Gdy się zaru-mieni dodajemy karmel. Jabłka i cebulę miksujemy, następnie zalewamy z sosem z patelni. Następnie kaczkę wkładamy do brytfanny i zalewamy ją otrzymanym sosem tak, aby nie wystawało mięso. Wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Kaczkę podajemy obowiązkowo z żurawiną lub borówkami oraz klu-seczkami kładzionymi.

Smacznego!
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA