REKLAMA

Legionowo

różne »

 

Wojna na sushi

  4 grudnia 2009

W stanie wojennym była bułka z pieczarkami. Po 1989 roku pojawiły się budki z chińszczyzną na placu Konstytucji w Warszawie i szybko rozprzestrzeniły się po mieście.

REKLAMA

Później ruszyły kebaby. Była moda na kuchnię arabską. Na naszych oczach rozpo-czyna się kolejna ofensywa kulinarna - moda na sushi. Kolejne lokale zmieniają wystrój i jadłospis. Trwa wojna na sushi.

Sushi to zasadniczo ryż z dodatkami, najczęściej owocami morza i rybą. Może być formowany w paluszki, zawijany w wodorost - możliwości jest mnóstwo. Warto się przekonać, jak smakuje sushi w Legionowie.

Sushi to nie tylko potrawa, ale także atmosfera i sztuka. - Dobra restauracja sushi to również nietuzinkowy wystrój wnętrza, utrzymany w formie japońskiej: ciemne drewno, zieleń, intymność i relaksacyjna muzyka - powiedziano nam w Sushi Go w Legionowie. - Sushi to też okazja do biesiadowania, w naszym menu można znaleźć np. suki yaki, a więc tradycyjną japońską biesiadę przy kociołku, przyrządzaną przy stole klienta.

- Sushi przestaje być postrzegane jako danie snobów - usłyszeliśmy w Tenshi Sushi. - Mamy różnych klientów, nasze zestawy są na każdą kieszeń. Moda na sushi panuje, coraz więcej osób chce się przekonać, jak ono smakuje i czy rzeczy-wiście jest się czym zachwycać.

Jeśli uważasz, że sushi to surowa ryba z ryżem - przekonaj się, że jest inaczej. Smaku tej potrawy opisać się nie da - jest to tak zróżnicowana forma posiłku, że każdy znajdzie coś dla siebie. Warto spróbować choćby po to, żeby móc powiedzieć "Jadłem sushi". Krąg smakoszy wciąż się powiększa. Ciekawe tylko, czy to efekt tego, że naprawdę nam smakuje, czy raczej kwestia zanikania z rynku innych kuchni.

(wt)

Rozmowa z Danielem Szpilskim, szefem kuchni restauracji Sushi Go w Legionowie

Restauracje sushi, bary sushi rosną w Warszawie, jak grzyby po deszczu. Czy to doskonały sposób na zarabianie pieniędzy? Skąd wziął się pomysł na otworzenie restauracji Sushi Go?

- Jesteśmy mistrzami sushi z ogromnym doświadczeniem, które zaczęło się 10 lat temu. Pracowaliśmy i uczyliśmy się od znakomitych mistrzów japońskich, jak Tanaka Yasuda, zarówno w Polsce, jak i w USA. Kilka lat temu, kiedy trend jedze-nia sushi dopiero napływał do Polski, jako szefowie kuchni otwieraliśmy duże sieci restauracji sushi w dużych miastach. W końcu, posiadając tak dużą wiedze na te-mat historii sushi i tradycji japońskiej, zdecydowaliśmy się spełnić nasze marzenie i zainwestowaliśmy w otwarcie własnej restauracji.

Co tak naprawdę odróżnia Was od konkurencji?

- Przede wszystkim tradycyjne japońskie sushi wykonane według starych ja-pońskich receptur nabytych w trakcie wieloletniej praktyki u boku japońskich mis-trzów sushi. Prawdą jest też fakt, że naprawdę robimy to, co lubimy, jest to praca z powołania.

Czy oprócz restauracji można Was jeszcze gdzieś rozpoznać?

- Zdecydowanie tak! Nie tak dawno zostaliśmy zaproszeni do profesjonalnego przeszkolenia aktorów na potrzeby filmu "Komisarz Blond i wszystko jasne", który już wkrótce wejdzie na ekrany kin. Naszymi kursantami byli aktorzy grający głów-ne role - Paweł Deląg i Mariusz Pujszo.

Przygotowywaliśmy również wiele plenerowych, prestiżowych imprez m.in. w Ogrodach Prezydenckich z okazji rocznicy 3 Maja. Posiadamy duże doświadczenie i mamy wiele ciekawych pomysłów.

Rozm. pw

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuLegionowo

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Najchętniej czytane na TuLegionowo

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy